Žar na oglje: kateri je najboljši?
Žari na oglje številka ena po vsem svetu. A kateri žar na oglje je najboljši? Tisti, ki omogoča pripravo hrane z avtentičnim vonjem in okusom po žaru - brez uporabe industrijskih omak.
Manjši žari so primerni za peko manjših kosov mesa (npr. čevapčičev, ražnjičev). Za večje kose mesa ali za pripravo večje količine hrane npr. mesa in zelenjave istočasno potrebujemo žar z rešetko premera 57 cm ali več.
Priporočamo, da izberete takšen žar, ki ima rešetko debelejšo od 3 mm oz. takšno, ki se ne upogiba. Dno in stene žara naj bodo iz masivne pločevine, da toplota čim dlje časa ostane v žaru. V zadnjem času se pojavljajo tudi žari s šamotno oblogo stranic. Za gorivo lahko uporabimo oglje, brikete ali les za žar, ki jih najdete tudi v naših trgovinah.
Prednosti žara na oglje
Žar na oglje ima nekaj prednosti, ki jih druge vrste žarov ne nudijo. Katere so?
- Žari na oglje omogočajo višjo temperaturo kot ostali žari.
- Pri žaru na oglje lahko uporabljate sekance, ki dajo hrani edinstveno aromo.
- Priprava na oglju ima res poseben čar prvinskega načina prižiganja ognja ter priprave hrane na odprtem ognju.
Dobro pa je poznati tudi druge lastnosti
- Zahtevajo več časa za pripravo in čiščenje. Večina navdušenih to sicer ocenjuje kot prednost, saj jim je to početje pravi užitek.
- So manj predvidljivi in zahtevajo več pozornosti.
- Po določenem času se temperatura močno zniža in je za vzdrževanje temperature potrebno dodajati oglje.
- Omogočajo pripravo manjše količine jedi, zato niso primerni za druženja večjega števila ljudi.
- Upoštevati je potrebno zakonske omejitve uporabe odprtega ognja v primeru velike požarne ogroženosti.
- Niso primerni za uporabo v zaprtih prostorih.
- Niso primerni za uporabo v večini kampov, kjer odprt ogenj ni dovoljen nikjer, razen kjer je to specifično določeno.
- Cena posamezne peke je navadno cca 5-10 EUR dražja od peke na plinskem žaru.
- Imajo krajšo življenjsko dobo kot na primer plinski žari.
KATERI ŽAR NA OGLJE IZBRATI?
- Priporočamo žar z večjo dimenzijo (vsaj 57 cm) ter s pokrovom, ki omogoča indirektno peko.
- Izberite model z režami za regulacijo dovoda zraka na pokrovu in spodaj, kar omogoča uravnavanje pretoka zraka in posledično nadzor nad temperaturo.
- Dvižna rešetka na tečajih olajša dodajanje briketov, oglja ali sekancev med peko.
- Izberite žar s stabilno konstrukcijo.
- Priporočamo, da izberete model, ki ima odlagalne površine, saj je praktična raba v tem primeru mnogo bolj prijetna.
Žar na oglje zahteva od posameznika malce več znanja glede same priprave žara in ustreznega uravnavanja temperature. Vsak pravi žar mojster prisega na žar na oglje, saj bo hrana ob kakovostnem oglju dobila tisti prefinjen in pravi okus po žaru. Na splošno lahko rečemo, da je žar na oglje nepogrešljiv za vsak pravi piknik.
Po žar na oglje v MERKUR
V naši ponudbi boste našli tako vse vrste žarov kot tudi pribor in oglje za žar.