(pri nakupu nad 80 EUR)Izdelek je potrebno prevzeti osebno v trgovskem centru Izdelki s starostno omejitvijo potrebujejo potrditev starosti ob zaključku naročila.
Vrste kuhinjskih ponev
Ponve se med seboj razlikujejo glede na modele ter materiale izdelave. Grobo jih nekako lahko razdelimo na ponve brez prevleke in ponve s prevleko. Kakšno boste izbrali je odvisno od načina priprave jedi. Vsekakor pa je dobro, da je vaša kuhinja opremljena z različnimi vrstami ponev, ki bodo olajšale marsikatero pripravo jedi.
PONVE BREZ PREVLEKE
Ponve iz emajla, železa in nerjavečega jekla nimajo prevleke proti prijemanju. Te so idealne za vsestransko uporabo, odlikuje pa jih visoka odpornost na vročino ter dolga življenjska doba.
Emajl ponve
Emajl je v prah zmleto steklo, ki se s taljenjem veže na železno podlago. Takšne ponve so vsestransko uporabne, saj so primerne tako za plinske kuhalne površine kot tudi indukcijo. Steklena površina omogoča izjemno ohranjevanje arome jedi.
Emajl ponve imajo dolgo življenjsko dobo, predvsem pa jih odlikujeenostavno čiščenje, odpornost proti rezom in praskam kovinskih kuhinjskih pripomočkov. Morebitne nastale sledi se enostavno odstranijo z uporabo čistila za emajl.
Emajlirani deli ponve so odporni do 450 °C, toplota pa se dobro prevaja in ohranja po celotni kuhalni površini in ne samo na dnu. Za preprečevanje prijemanja je potrebno ponev še posebej počasi segrevati.
Železne ponve
Železne ponve so izdelane iz 100 % železa. Potrebujejo posebno nego, ki preprečuje rjavenje. So vsestransko uporabne za večino tipov kuhalnih površin, izbirate pa lahko med ponvami z enim železnim ali lesenim ročajem oz. dvema ročajema. Odlično se obnesejo pri pečenju mesa ali krompirja. Njihova odlika je dolga življenjska doba ter izredno dobro prevajanje toplote po celi površini.
Priporočljivo je, da se ponev pred prvo uporabo zapeče s soljo. Železnih ponev ni priporočljivo čistit v pomivalnem stroju , pač pa le ročno z vodo in dodatkom nekaj soli. Obrišite jih s papirnato brisačo. Maščobni film preprečuje pojav rje.
Ponve iz nerjavečega jekla
Ponve iz nerjavečega jekla prav tako nimajo prevleke in so vsestransko uporabne za pripravo raznolikih jedi. Za indukcijo so primerne le v primeru, če je dno namensko konstruirano za indukcijo. Deli ponve iz nerjavečega jekla so temperaturno odporni do 450 °C.
Ponve iz nerjavečega jekla so izredno primerne za hitro pečenje, toploto pa večinoma prevajajo v njenem dnu. Nakup ponve iz nerjavečega jekla se izplača, saj imajo dolgo življenjsko dobo. Za preprečevanje prijemanja priporočamo, da se ponev na kratko segreje in nato po površini enakomerno porazdeli olje oz. maščob.
PONVE S PREVLEKO
Takšen tip ponev odlikuje premaz proti prijemanju, ki poskrbi za enostavno in kakovostno pripravo tudi najzahtevnejših jedi. Ob pravilnem vzdrževanju bodo ponve s prevleko dolgo služile svojemu namenu.
Ponve iz aluminijeve zlitine s PTFE prevleko proti prijemanju
PTFE je plastična prevleka iz politetrafluoretilena, ki ne vsebuje škodljivih snovi. Odlikuje jih odličen učinek proti prijemanju. S pravilnim vzdrževanjem boste poskrbeli za dolgo življenjsko dobo in obstojem učinek proti prijemanju. Zato v ponev ne posegajte z ostrimi kuhinjskimi pripomočki, ki bi prevleko lahko uničili. Prav tako je nikoli ne čistite v pomivalnem stroju, pač pa le ročno. Po čiščenju jo obrišite z rahlo naoljeno papirnato brisačo.
Prednost ponev s PTFE prevleko je, da pri pečenju potrebujete le malo maščobe. Notranja prevleka je odporna na temperature do 250 °C. Ponve, ki imajo tanko dno vedno segrevajte previdno in počasi, saj se v nasprotnem primeru le-to lahko ukrivi. Nikoli pa jih ne segrevajte, če je ta prazna. Nevarnost pregretja površine je pri indukcijskih štedilnikih še bolj verjetna. Za indukcijska kuhališča je primerna le, če je dno namensko konstruirano za indukcijo.
Ponve iz aluminijeve zlitine s keramično prevleko
Ponve s keramično prevleko so odporne na prijemanje, zato so idealne za pripravo jedi, ki so bolj nagnjene k temu (jajčne jedi, ribe in drugo). Ob pravilnem vzdrževanju se bo lastnost učinka proti prijemanju dalj časa ohranila. Zato je nikoli ne čistite v pomivalnem stroju, ampak to izvedite ročno in temeljito. Prav tako ni priporočljivo, da se v ponvi reže ali posega z ostrimi kuhinjskimi pripomočki, ki bi lahko poškodovali površino proti prijemanju ter s tem uničili njeno funkcijo.
V kolikor imajo ponve svetlo prevleko v njih ni priporočljiva uporaba olivnega olja za pečenje. Zaradi primesi v olju se tvori katranska smola, ki privede do obarvanja površine ponve.
Ponve, ki imajo tanko dno, je potrebno počasi in previdno segrevati. Notranja prevleka je odporna na temperature do 300 / 400 °C. Takšen tip ponev je za indukcijo primeren le v primeru, da je dno namensko konstruirano za indukcijo.
Ponve s keramično prevleko se lahko segrevajo na višje temperature kot modeli s PTFE prevleko.