(pri nakupu nad 80 EUR)Izdelek je potrebno prevzeti osebno v trgovskem centru Izdelki s starostno omejitvijo potrebujejo potrditev starosti ob zaključku naročila.
Vlaganje in vkuhavanje sadja in zelenjave
Vlaganje in vkuhavanje skupaj z večjo ozaveščenostjo o vplivih prehrane na zdravje doživlja sodobni preporod. S pomočjo teh kuhinjskih postopkov boste pripravili in dlje časa ohranili okusno, barvito in zelo kakovostno hrano.
Na ta način boste prihranili denar, izboljšali svoje kuhinjske spretnosti in povečali znanje o raznolikih možnostih uživanja različnih vrst zelenjave in sadja. Hkrati lahko vložite tudi doma pridelano hrano – morda vam je ostal višek pridelka, z vlaganjem in vkuhavanjem pa boste v njegovem okusu lahko uživali tudi izven sezone.
Kako in katero sadje ter zelenjavo vlagati?
Pripravljeno zelenjavo in sadje naložite v kozarce, jih zaprite in pasterizirate. V kozarcih tako nastane vakuum, zaradi toplotne obdelave pa se glivice in bakterije ne bodo razvile.
Vkuhana živila vsebujejo številne vitamine, hranilne snovi in vlaknine.
Kuharske spretnosti nadgradite z zabavnim shranjevanjem, ki vas bo razveselilo v hladnih dneh. Vložena živila lahko uporabite kot samostojne jedi, za dodatke k različnim jedem, primerna pa so tudi za obdarovanje v času praznikov ali rojstnih dni – vaši prijatelji in družina bodo zelo veseli, če bodo prejeli kozarec zdravih dobrot.
Vlaganje z vodno kopeljo
Ta metoda je primerna za zelo kisla živila – sadje, sadni sokovi, omake, paradižniki, kumarice, kis in začimbe
Vlaganje z vodno kopeljo je hitrejši postopek, ki poteka pri nižji temperaturi in je najprimernejši za vlaganje živil z višjo vsebnostjo kisline. Kislina iz hrane uniči bakterije, ki bi utegnile nastati pri daljšem shranjevanju.
Vlaganje pod pritiskom
Metoda je primerna za manj kisla živila – zelenjava, meso, perutnina, morska hrana
Vlaganje pod pritiskom je dlje trajajoči postopek, ki bo živila ohranil sveža in varna za uživanje. Velik pritisk namreč onemogoči nastajanje bakterij.
Vlaganje z vodno kopeljo | Vlaganje pod pritiskom | |
temperatura | nižja | višja |
čas za pripravo | krajši postopek | daljši postopek |
vrsta živil | z visoko vsebnostjo kislin sadje, sokovi, omake, kumarice, kis in začimbe, paradižniki | z nizko vsebnostjo kislin zelenjava, meso, perutnina, morska hrana |
Vlaganje sadja
Namesto s sladkarijami se lahko posladkate kar s sadjem, višek svežih sadežev pa lahko posušite ali zamrznete. Okus bo še boljši, če boste doma pripravili marmelade ali kompote. Vkuhano sadje vsebuje vitamine, vlaknine in hranilne snovi, ki jih boste še posebej veseli v hladnih zimskih dneh. Sadje morate pred vlaganjem oprati, ga očistiti in mu odstraniti koščice, skupaj z zelišči in začimbami zaliti z vrelo vodo, ki je lahko sladkana ali nesladkana.
Vlaganje zelenjave
Zelenjavo tik pred pričetkom vlaganja poberite z vrta in pazite, da ni preveč nagnita, zrela ali poškodovana. Pred pričetkom vlaganja poskrbite, da bo popolnoma očiščena, saj ima prav čistoča igra najpomembnejšo vlogo pri shranjevanju. Za vlaganje lahko uporabite kis, olivno olje, sol ali belo vino – sestavine vam bodo pomagale uničiti bakterije, prav tako pa bodo dodale vitamine in druge koristne hranilne snovi. Pri vlaganju zelenjave uporabite lovorove liste, gorčična zrna in koromačeva semena, ki bodo vašim živilom dodala aromatični priokus.
Kozarci in pokrovčki za vlaganje
Vedno uporabite kozarce, namenjene prav vlaganju in vkuhavanju, ki prenesejo visoke temperature, ter jih prej ogrejte (na primer v pomivalnem stroju), da ne bo prišlo do »temperaturnega šoka«. Ko kozarce napolnite, njihov rob vedno obrišite, da na njem ne bo ostankov hrane – zaradi njih pokrovček ne bo dobro prijel, ali pa bo prišlo do rjavenja pokrovčka ali pojava plesni.
Pokrovčki naj se kozarcem popolnoma prilegajo in naj bodo čisti, brez rje in nepoškodovani (od prejšnjih odpiranj). Če uporabljate pokrovčke na navoj, jih nikoli ne privijte z vso močjo, da ne bo rob kozarca počil.
V roku 12 do 24 ur od zaprtja kozarcev preverite, ali so pokrovčki dobro prijeli. Pokrovček mora biti vbočen in če nanj pritisnete s prstom, se ne sme vdati. Kozarci naj se nikoli ne hladijo kar v loncu za vkuhavanje, saj bo tako hrana v njih preveč kuhana. Pri vlaganju je zelo pomembno, da kozarce ali steklenice opremimo z etiketami, kjer zabeležimo vsebino in datum polnjenja.
Kaj potrebujemo?
Poleg svežega sadja in zelenjave se pred vlaganjem in vkuhavanjem opremite s pripomočki iz Merkurjeve ponudbe:
Upoštevajte!
- Uporabljajte sveže in kakovostne sestavine – ne uporabljajte plodov, ki so pomečkani ali uveli, saj so v njih že prisotne bakterije.
- Kozarce pred vlaganjem dobro očistite in posušite.
- Kozarce napolnite do vrha, pred zatesnitvijo pokrovčka pa rob dobro obrišite. Ne uporabljajte že rabljenih pokrovčkov, temveč nove, ki se bodo kozarcem popolnoma prilegali.
- Kuhajte na nižji temperaturi.
- Kozarce z vročo vsebino hladite počasi, da se bo pod pokrovčkom ustvaril vakuum – pustite jih, da se čez noč počasi ohladijo na sobno temperaturo.
Ohlajene kozarce okrasite in označite z nalepkami, štampiljkami ali oznakami, na katere vnesite informacije o vsebini in datumu vlaganja.