(pri nakupu nad 80 EUR)Izdelek je potrebno prevzeti osebno v trgovskem centru Izdelki s starostno omejitvijo potrebujejo potrditev starosti ob zaključku naročila.
Uporaba lepilnih trakov
V gradbeništvu je velika potreba po uporabi maskirnih trakov. Glede na posamezno delo se razlikujejo tudi zahteve glede trakov.Nekatera dela potrebujejo kratkotrajno in enostavno zaščito pred madeži, spet druga zahtevajo daljšo odpornost in dobro lepljivost tudi na debele premaze. En izdelek ne zadovoljuje vseh potreb in zahtev različnih gradbenih del.
IZBIRA USTREZNEGA IZDELKA
Glede na namen uporabe izberite ustrezni izdelek. Ti se ločijo glede na:
- uporabo v notranjih prostorih ali na prostem
- vrsto površine
- čas uporabe
- zahtevano natančnost
- zahtevano vzdržljivost
Uporaba v notranjih prostorih ali na prostem
Vodoodporni trakovi so primerni za uporabo na prostem. Priporočljivo je, da so ti odporni tudi na UV ter vlago. Pri odstranitvi se trak ne sme trgati, na površini pa prav tako ne sme biti njegovih sledi.
Vrsta površine
Trak je potrebno prilagoditi glede na:
- tip materiala
- gladko, grobo ali hrapavo površino : Z večanjem grobosti površine mora biti tudi lepljiva plast debelejša oz. močnejša.
- moč površine : Da ne pride do poškodb pri odstranjevanju traku, mora biti površina močnejša od traku.
Čas uporabe
Ko izbirate maskirni trak je potrebno vedeti tudi čas uporabe. Za vse je značilno, da se s časom moč lepljenja povečuje. Tako najdaljši čas uporabe določenega izdelka pomeni čas, po katerem je izdelek mogoče odstraniti brez težav. V kolikor se naj daljši čas prekorači, se poveča možnost za poškodbe površine pri odstranjevanju traku. Izdelki imajo po navadi označen čas uporabe.
PRAVILNA UPORABA IZDELKA
Le pravilno uporabljen izdelek bo nudil kakovostno zaščito. Pri tem upoštevajte naslednje:
- površine morajo biti pred lepljenjem čiste
- trak nameščajte z ustreznim pritiskom
- temperatura okolice naj bo ustrezna
Čista površina
Pred uporabo maskirnega traku je potrebno preveriti, da je površina, na katero želite nalepiti maskirni trak, čista. Na njej ne sme biti sledi olja, masti ali prahu. Ostanki silikona ali loščil močno vplivajo na lastnost lepljivosti.
Ustrezen pritisk
Za kar najboljše maskiranje ter oster rob barve brez prelivanja je potrebno maskirni trak pri nameščanju na površino močno pritisniti.
Temperatura okolice
Priporočamo, da lepilne trakove uporabljate v okolici katere temperatura se giblje med 5 in 40 °C. Nižje temperature poslabšajo moč lepljenja. Po pritrditvi temperatura ne vpliva več, veliko večji vpliv pa ima temperatura nato pri odstranjevanju traku. Takrat naj ima površina vsaj 5 °C. Nosilec traku in lepljiva zmes pri nizkih temperaturah postaneta krhka. Trak se tako najbolje loči od površine s tresočimi gibi, s čimer pa se poveča tveganje pretrga traku, na površini pa lahko ostanejo lepljive sledi.
PRAVILNO ODSTRANJEVANJE IZDELKA
Za pravilno in enostavno odstranjevanje maskirnega traku je pomembnih več dejavnikov:
- pravilen kot nameščanja
- počasni in enakomerni gibi
- temperatura pri odstranjevanju
- čas uporabe traku
Pravilen kot nameščanja
Najmanjše tveganje za ostanke lepilnega traku na površini je pri kotu odstranjevanja približno 45°. Lepilni trak je priporočljivo odstranjevati pod ostrim kotom glede na površino. Če je kot odstranjevanja 90° ali več, je tveganje za ostanke lepilnega traku na površini večje.
Počasi in enakomerno
Z upoštevanjem priporočil za odstranjevanje, na površini ne bo ostankov lepljive zmesi ter trganja traku. Maskirnih trakov nikoli ne odstranjujte s sunkovitimi potegi. Vedno jih odstranjujte enakomerno in počasi.
Temperatura pri odstranjevanju
Temperatura površine mora biti vsaj 5 °C. Nosilec traku in lepljiva zmes pri nizkih temperaturah postaneta krhka, tako pa se verjetnost ostanka sledi lepljive zmesi in pretrganje traku močno poveča.
Čas uporabe
Lepilni trak naj se odstrani takoj, ko je barva na otip suha. Vsekakor pa preden je barva popolnoma suha.
PRAVILNO SHRANJEVANJE IZDELKA
Tudi shranjevanje maskirnega traku igra pomembno vlogo pri kakovosti uporabe traku. Pri tem pazite na:
- temperaturo v prostoru, kjer shranjujete izdelek
- trajanje shranjevanja