(pri nakupu nad 80 EUR)Izdelek je potrebno prevzeti osebno v trgovskem centru Izdelki s starostno omejitvijo potrebujejo potrditev starosti ob zaključku naročila.
Sveža zelenjava z vrta vse leto pri roki
Zelenjavni vrt s pravilnim načrtovanjem oblikujemo tako, da imamo svežo zelenjavo na dosegu čez vse leto. Zato skladno z načrtovanjem vrtička izberemo tudi zelenjavo, ki nam bo le-to omogočila. Ključnega pomena pa je, da pravilno pripravimo zemljo, da nam bo obrodila sočen pridelek.
Dobra zemlja je ključna za uspeh
Naj bo to klasičen vrtiček za domačo hišo, visoka greda oz. gomila ali pa zaradi pomanjkanja prostora mali vrtiček na balkonu, pomembno je, da svoj vrtiček pravilno načrtujemo in pripravimo za rast izbrane zelenjave. Skrivnost uspešnega vrtnarjenja se zagotovo skriva v pripravi tal. Najprej odstranimo plevel, nato se lotimo prekopavanja. Preverimo tudi, kakšna je prst, saj neprimerna struktura ovira prehod hranilnih snovi.
Domača sedimentacijska analiza vrtnih tal
Tip tal določimo s sedimentacijsko analizo:
1) v kozarec damo zemljo iz vrta
2) zalijemo jo z vodo v razmerju 1 : 4
3) pretresemo
4) pustimo stati 24 ur
Po 24 urah, ko se talni delci usedejo, pogledamo, kakšna je tekstura tal.
Zemlji dodamo gnojila
Težka glinasta tla izboljšamo z organsko snovjo v obliki kakovostnega organskega gnojila Plantella Organik, saj bo obogatila strukturo tal, povečala prostor med delci in s tem preprečevala nastajanje zbitih tal. Obdelujejo jih z globokim lopatanjem in obračanjem.
Tudi če imamo ilovnata tla, jih bomo izboljšali s spomladanskim gnojenjem s 100 % organskim dolgo delujočim gnojilom, kot je Plantella Organik. Vsaki 2 leti moramo taka tla rahljati in obračati zemljo.
Peščenih tal ni potrebno prekopavati, spomladi jih samo globlje prerahljamo. Nujno pa potrebujejo precej kakovostne organske snovi, saj le-ta povečuje sposobnost zadrževanja vode in hranilnih snovi. To dosežemo z dodajanjem Planetella Organika, 2 kg / 10m2.
Če želimo izboljšati lastnosti tal ter s tem preprečiti izpiranje hranil, zrahljati tla in omogočiti v tleh lažje kroženje zraka in vode, uporabimo Plantella Biovit , ki je kombinacija bentonitne in zeolitne kamninske moke. In še več, nase veže tudi vse morebitne toksične snovi v tleh.
Ne pozabimo na jagode in borovnice
Organsko gnojilo Bio Plantella Nutrivit Univerzal je za ciljno uporabo na voljo tudi v različici za listnato zelenjavo, jagode in drugo jagodičevje, borovnice ter paradižnike in druge plodovke.
Poleg zelenjave lahko za posladek na domači vrtiček posadimo tudi jagode oz. jagodičevje in borovnice. Prav slednje za uspešen razvoj potrebujejo kislo zemljo, zato priporočamo uporabo zemlje za borovnice.
Primerna zelenjava za majhen vrtiček
Če smo v stiski s prostorom, je pomemben izbor zelenjave, ki jo nameravamo gojiti. Odločimo se za tiste vrtnine, pri katerih je glede na površino, ki jo zavzamejo, čim večji pridelek. Naredimo tudi tak izbor, da nas bo pridelek razveseljeval čez vse leto.
Tako izbiramo med solatami, pri katerih režemo liste, med jušno zelenjavo izberemo korenček, zlasti pariški in amsterdamski, zeleno, kolerabico. Posadimo lahko tudi nekaj majskega srebrnjaka ali druge čebule, česna, pa manjše sorte nizkega fižola in graha ter seveda paradižnik, papriko, redkvice, rukolo, radič in najrazličnejša zelišča, kot so peteršilj, bazilika, timijan, rožmarin in origano.
Dobro se obnesejo vrste in sorte z nizko grmičasto rastjo, majhnimi glavicami in drobnimi plodovi. To so na primer bučke grmičaste rasti, češnjevi paradižniki, sladki feferoni, kumare in bučke grmičaste rasti, ki ne rabijo opore.
Med hvaležne zimske vrtnine spadajo ohrovti (predvsem brstični in listnati ohrovt), por, radič in motovilec. Pod zemljo lahko počakajo nekatere gomoljnice in korenovke, predvsem korenje, črna redkev, koreni peteršilja, topinambur in podzemna koleraba. Izkopavamo jih lahko vso zimo. Na zemljo nad posevki lahko potresemo zastirko, da jih zaščitimo pred hudo zimo.
V manjših vrtovih se navadno izognemo krompirju, velikim bučam, artičokam in nekaterim kapusnicam, saj zavzamejo preveč prostora.