Seme za kalčke in mikrozelenje
Preverite nasvet, kako lahko sami doma vzgojite kalčke.
SEME ZA KALČKE IN MIKROZELENJE
SUPERHRANA (SUPERFOOD)
- ENOSTAVNA VZGOJA HRANLJIVE IN AROMATIČNE»ZELENJAVE« BREZ VRTA
- MLADE RASTLINICE SO ODLIČEN DODATEK SUROVI IN KUHANI HRANI
- HITRO DO SVEŽE IN BARVITE »ZELENJAVE«
- DOKAZANO VSEBUJEJO VEČ HRANLJIVIH SNOVI KOT SAMA ZRELA ZELENJAVA
Vzgoja v stanovanju
Seme speremo in ga namočimo v vodi. Seme lahko kalimo v kalilniku in v posodici na podlogi iz jute ali na zemlji (3 cm plast kakovostnega substrata za setev). Seme razporedimo po posodici kalilnika, vlažni juti ali po vlažni zemlji tako gosto, da se med seboj skoraj dotika. Posodo pokrijemo (tema) in postavimo na svetel pult v kuhinji in 2 do 3 krat dnevno pršimo s svežo in čisto vodo. Ko seme skali, posodo odkrijemo, kalčke poberemo, jih operemo in pojemo ali pa pustimo, da zraste mikrozelenje. Lahko uporabimo posebne led luči za spodbujanje rasti rastlin. Če posodica nima lukenj, da bi voda odtekla, odvečno vodo odlijemo. Ko imajo rastline razvite več listov, jih porežemo, operemo z vodo in pojemo. Uporabljen kalilnik temeljito operemo. Uporabljeno juto ali zemljo damo na kompost in uporabimo novo.
BELA GORČICA
Kalčki in mikrozelenje bele gorčice imajo rahel sladko pekoč okus (po gorčici oz. zenfu). Vsebujejo veliko antioksidantov, vlaknin, beljakovin in olja. Uporabljajo se za juhe, v solatah, v namazih, v sušijih in z zrezki.
BROKOLI
Kalčki in mikrozelenje brokolija so rahlo pikantni in nežnega okusa. Vsebujejo: vitamine (A, B, C, E, K) minerale (Ca, Fe, Mg, P, K, Zn), karotene, klorofil, antioksidante, beljakovine in fitokemikalijo sulforafan, ki povečuje odpornost organizma proti rakotvornim snovem. Primerni so za namaze, solate, mesne, zelenjavne in ribje jedi ter jedi iz stročnic.
GRAH
Kalčki in mikrozelenje graha so zelo hrustljavi in imajo čudovit sladek, rahlo orehast okus po svežem grahu. Vsebujejo veliko beljakovin, antioksidantov, vlaknin, vitaminov in mineralov. Kalčki se uživajo samo kuhani ali dušeni, mikrozelenje pa tudi surovo. Uporabljajo se za sendviče, v solatah, za rižote, z različnim mesom, za v vok. So čudovit okras k jedem.
KAPUCINKA
Mikrozelenje in mladi lističi (baby leaf) kapucinke imajo rahlo poprasto pekoč okus. Uporabljajo se surovi ali kuhani (nekaj minut) za različne jedi: npr. za sendviče, v solatah, za juhe, za dekoracijo različnih jedi, tudi za sušije, saj imajo podoben okus kot vasabi.
KOLERABICA RDEČA
Kalčki in mikrozelenje rdeče kolerabice imajo lepa vijolično rdeča stebla in nežne liste zelene barve (dekorativni). So svežega in prijetnega okusa, bogati z vit. C, A E, K in beta karotenom, kalijem in železom ter antioksidanti. Odlični k različnim jedem.
KORIANDER
Kalčki in mikrozelenje koriandra ima specifičen svež limonski okus po koriandru z rahlo noto janeža in popra. Je odličen za različne jedi: mehiške, indijske (s karijem), k solatam, rižu, mesu in testeninam. Inovativen dodatek koktajlom.
LUCERNA
Kalčki in mikrozelenje lucerne so hrustljavi in sveži, imajo blag okus po lešnikih in grahu. Podajo se k različnim jedem (jajčne in krompirjeve jedi, sveže solate, kruhki s skuto).
MUNGO FIŽOL
Kalčki in mikrozelenje munga so hrustljavi in imajo blag maslen okus po fižolu. So najbolj razširjeni kalčki na svetu (rečemo jim tudi »sojini kalčki«). So sestavni del marsikatere diete. Uporabljamo jih surove in kuhane v solatah, juhah, namazih, v smutijih, v voku, kot nadev za testenine.
POR
Kalčki in mikrozelenje pora imajo sladek okus po poru in čebuli. So bogat vir prehranskih vlaknin, vitaminov in mineralov. Za juhe, enolončnice, rižote, omake, sendviče, mesne in ribje jedi. Lahko jih kuhamo in uporabljamo namesto čebule.
PŠENICA
Kalčki, mikrozelenje in baby leaf pšenice so izredno hranilni in zdravilni. So travnatega okusa. Iz mikrozelenja pšenice ali PŠENIČNE TRAVE pripravljamo zdravilne smutije in sokove. So bogat vir prehranskih vlaknin, klorofila, antioksidantov, aminokislin, encimov, fitokemikalij, vitaminov in mineralov.
RDEČA PESA
Kalčki, mikrozelenje in mladi lističi (baby leaf) rdeče pese so lepe rdeče vijolične barve, sladkastega zemeljskega okusa, podobnega rdeči pesi. So izredno hranilni in zdravilni. Podajo se k različnim jedem in jim dodajo barvo.
REDKEV DAIKON
Kalčki in mikrozelenje imajo podoben pekoč okus kot druge redkvice, a z močnejšim, še pikantnejšim pridihom. Izboljšujejo prebavo ter krepijo obrambno moč organizma. Odlični za juhe, kot dodatek rezancem, rižotam, mesnim in ribjim jedem, azijski hrani, itd.
REDKEV SANGO
Kalčki in mikrozelenje so hrustljavi in pikantnega, svežega, rahlo lešnikastega okusa. Stebla so belo vijolična, listki lepe zelene in vijolične barve. Izboljšujejo prebavo ter krepijo obrambno moč organizma. Odlični za juhe, kot dodatek rezancem, rižotam, mesnim in ribjim jedem, azijski hrani, itd.
RUKOLA
Kalčki, mikrozelenje in baby leaf imajo oster, rahlo pikanten okus (poprast in orehast hkrati). Za solate, sendviče, pice, rižote, juhe in k mesu.
SONČNICA
Stebla so debela, sočna in hrustljava, listi pa imajo rahel okus po lešnikih. Odlični za solate, sendviče, zelenjavne jedi, smutije. Lepa za okras. Tudi kot samostojni prigrizek (snack), posebno za otroke!
VRTNA KREŠA
Vrtna kreša je rahlo poprastega grenko-sladkega okusa. Lahko jo kombinirate z vsemi jedmi. Lepa tudi kot dekoracija.