(pri nakupu nad 80 EUR)Izdelek je potrebno prevzeti osebno v trgovskem centru Izdelki s starostno omejitvijo potrebujejo potrditev starosti ob zaključku naročila.
Recept za pripravo domačega jabolčnega kisa
Preprost postopek za pripravo domačega jabolčnega kisa Potrebujete samo jabolka, vodo, kvas, sladkor in malo potrpljenja Preberite več o tem, kako pripraviti domači kis
KAJ POTREBUJEMO?
- 10 kg narezanih ali zmletih zdravih jabolk
- 20 l tople vode
- 2 kocki kvasa
- 1 pivo
- 0.5 kg sladkorja raztopljenega v topli vodi
POSTOPEK PRIPRAVE
Vse skupaj premešamo, nalijemo na jabolka in ponovno premešamo. Potem gladino zmesi pokrijemo z gazo in pustimo na toplem prostoru pri temperaturi vsaj 20 C. V fazi alkoholnega vrenja pazimo na proces vrenja enako kot če bi pripravljali vino. Ko je alkoholno vrenje zaključeno, sledi še ocetno kislinsko vrenje, ki pa poteka daljše časovno obdobje in na nižjih temperaturah.
Če priprava kisa ni uspela, so možni naslednji vzroki:
- Zagotoviti je potrebno, da je sadje zdravo (ni črvivo ali gnilo). Pri različnih sortah jaboljk poteka proces alkoholnega vrenja različno dolgo (sladka/kisla jabolka).
- Zagotoviti je potrebno, da alkoholno vrenje ni prepočasno (tako kot vino, v nekaj dneh). Prostor mora biti topel in ogrevan na temperaturo vsaj 20 C.
- Ko je kis pripravljen, se shranjuje na hladnem prostoru (v kleti).
- Zmes mora biti obvezno pokrita z gazo, sicer bodo v sod za kisanje prišle druge bakterije in ga pokvarile.