Recept: Orehova potica
Že samo beseda orehova potica večini slovencev prikliče spomin na družino in praznike, kaj šele njen božanski okus! Tudi če nimate izkušenj z njeno pripravo, je ravno to lahko čudovita priložnost za medgeneracijsko povezovanje ter druženje.
Orehova potica s svojo obliko in bogatim nadevom je pravi simbol slovenske gostoljubnosti ter kulinarične zgodovine, ki sega vse do srednjega veka. Skozi stoletja se je recept za potico seveda močno spreminjal in razvijal, nadevi so postajali bolj raznoliki, testo pa bolj fino in bogato. S časom so se razvile tudi številne druge različice z nadevi, kot so mak, skuta, rozine in čokolada in še ogromno drugih.
Zakaj je orehova potica tako posebna?
Orehova potica, kraljica slovenskih src, je močno povezana s slovensko identiteto ter našo kulturno dediščino. Njene korenine segajo v preprosto kmečko tradicijo, ko je bila potica znak obilja in že takrat tudi gostoljubnosti, postrežena pa je bila ob posebnih priložnostih in praznikih.
Spretnosti peke potice in recepture zanjo, so se prenašale iz roda v rod. Skoraj vsaka gospodinja je imela svoj recept in tehniko priprave. Še danes je nepogrešljiva na slovenskih prazničnih mizah in združuje vse generacije in še vedno ima vsaka gospodinja svojo skrivnost.
Zgodovina slovenske orehove potice
Najstarejša pisna omemba potice, in sicer še v razvojnem poimenovanju »povitica«, je v delih Primoža Trubarja iz let 1575 in 1577. Najstarejši recept za potico je objavil Janez Vajkard Valvasor, v šesti in sedmi knjigi svojega dela Slava vojvodine Kranjske iz leta 1689. Poleg podrobnega opisa načina izdelave potice je zapisal tudi razlikovanje potice od kolača, presneca in pogače. Poznejši avtorji do konca 19. stoletja (Anton Tomaž Linhart, Valentin Vodnik, Balthasar Hacquet, Janez Trdina, Jožef Pajek) že dosledno uporabljajo naziv potica. (Vir Wikipedia)
Slovenija je uvedla zaščito za slovensko potico kot zajamčeno tradicionalno posebnost
To Slovenski potici zagotavlja zaščito recepture, načina proizvodnje in uporabe tradicionalnih surovin. Ta zaščita pomeni tudi priznanje in ohranjanje kulturne dediščine, ki je povezana z vsemi tradicionalnimi sladicami.
Več informacij o tem lahko najdete na strani kgzs.si.
Ta recept za orehovo potico spoštuje tradicijo, hkrati pa omogoča, da ga preprosto pripravite doma. Ne glede na to, ali ste izkušen pek ali začetnik, s tem vodičem bo vaša orehova potica zagotovo uspela.
OREHOVA POTICA
Čas za pripravo: 2 do 3 ure
Čas za peko: 75 minut
Zahtevnost: ★★★★☆
Pripomočki:
- pekač za potico
- kuhinjska tehtnica
- strgalo
- kuhalnica
- kuhinjski prt
- pečica
Sestavine za testo:
- 600 g moke
- 40 g kvasa
- 1 žlica mleka (cca 37 °C)
- 1 žlička sladkorja
- 3 rumenjaki
- 120 g masla ali margarine
- 100 g sladkorja
- 1-2 žlici ruma
- 2,5 do 3 dcl mleka
- nastrgana limonina lupina
- 1 žlička soli
- moka za posip
Sestavine za nadev:
- 300 g zmletih orehov
- 1/8 l mleka
- nastrgana limonina lupina
- ščepec cimeta
- 3 žlice sladke smetane
- 30 g surovega masla
- 2 rumenjaka
- 2 beljaka
- 100 g sladkorja
- 150 g sesekljanih orehovih jedrc
- maščoba za pekač
- 3 žlice sladkorja v prahu za posip
Postopek priprave orehove potice
Priprava kvasa:
- V skledo stresemo rahlo ogreto moko in naredimo jamico v sredini.
- V jamico nadrobimo kvas, dodamo malo mlačnega mleka, sladkor in malo moke. Premešamo in pustimo vzhajati 15 minut na toplem.
Priprava testa:
- V novi posodi penasto vmešamo maslo, rumenjake in sladkor.
- V mlačno mleko (nekaj mleka prihranimo, če bi ga kasneje še potrebovali) dodamo sol, rum in limonino lupinico ter zmešamo z masleno zmesjo.
- Iz vzhajanega kvasa, moke in pripravljene tekočine zamesimo gladko, rahlo testo. Po potrebi dodajamo mleko, ki smo ga prej shranili.
- Testo gnetemo, dokler se ne loči od posode. Pokrijemo ga in pustimo vzhajati, da podvoji količino.
- Medtem ko testo vzhaja, pripravimo nadev.
Priprava nadeva:
- Mlete orehe poparimo z vrelim mlekom in dodamo drobtine, limonino lupino, cimet, smetano, maslo in rumenjake.
- Iz beljakov stepemo trden sneg in ga previdno vmešamo v orehovo mešanico.
Oblikovanje potice:
- Ko testo vzhaja na dvojno količino, ga razvaljamo na pomokani površini na približno 1 cm debelo. Enakomerno premažemo z nadevom in potresemo s sesekljanimi orehi.
- Testo previdno zvijemo s pomočjo kuhinjskega prta.
Peka:
- Pekač premažemo z maslom in vanj položimo potico. Pokrijemo jo in pustimo vzhajati še 70 minut.
- Vzhajano potico postavimo v že ogreto pečico. Pri 200 °C jo pečemo 10-15 minut, nato temperaturo znižamo na 180 °C in pečemo še 45-55 minut.
- Pečeno potico stresemo na kuhinjsko mrežo in pustimo, da se ohladi, a še toplo nežno posujemo s sladkorjem v prahu.
Triki za popolno potico:
Kvaliteta sestavin:
Uporabite čim bolj kakovostne in sveže orehe ter margarino za najboljši okus.
Vzhajanje:
Poskrbite, da je testo na toplem, brez prepiha. To bo zagotovilo lepo vzhajanje.
Peka potice:
Če se potica prehitro zapeče, jo lahko pokrijte z aluminijasto folijo.
Kako vemo, da je potica pečena?
Njena skorja ima tipično lepo rjavo barvo. Če potrkamo na njeno skorjo votlo zadoni.
Nadev:
nadev mora biti gost in mazav. Po potrebi lahko dodami kislo smetano, da pridemo do mazave strukture.
Razmerje testa in nadeva:
Približno 1:1. Torej centimeter testa, centimeter nadeva.
Ohranjajmo tradicijo
Z vsako peko potice ne samo ohranjate dragocen del slovenske zgodovine, ampak tudi aktivno prispevate k ohranjanju te čudovite tradicije za prihodnje generacije. Ustvarjajmo skupaj, povezujmo generacije in nadaljujmo s tem bogatim izročilom slovenske kulinarike. Naj bo ta praznična kraljica užitek za družino in poklon slovenski tradiciji! In ne pozabite – potica je vedno najboljša, ko je pripravljena s srcem in ljubeznijo.