
Pustne pentlje / Flancati

Pust je čas veselja, smeha in seveda slastnih dobrot! Med najbolj priljubljenimi slaščicami tega obdobja so zlato ocvrti krofi in flancati, ki jih tokrat oblikujemo v prikupne pentlje. Njihova nežna struktura in rahlo sladek okus bodo navdušili vse generacije.
Za popolno zlato rjavo barvo ter rahlo, puhasto teksturo priporočamo uporabo Tefalovega cvrtnika, ki vzdržuje konstantno temperaturo olja in tako zagotavlja enakomerno, brezskrbno cvrtje.
Sestavine
- 1 kg
- moke tip 400
- 1 kocka
- svežega kvasa
- 1,2 dcl
- sončničnega olja
- 600 ml
- mleka
- 1 lupinica
- ene limone
- 1/2 čž
- soli
- 50 ml
- ruma
- 8 kom;
- večjih rumenjakov
čž = čajna žlička
Morda bi vas zanimali tudi klasični krofi ali krofi z Nutello?
Postopek priprave po korakih
- 01
Poskrbimo da so vse sestavine za pentlje sobne temperature. Mleko segrejemo do toplega.
V polovico toplega mleka vmešamo žličko sladkorja in vanj nadrobimo kvas. Pustimo ga vzhajati 10 minut. V drugo polovico dodamo sladkor in počakamo da se stopi. Vmešamo olje, rum in limonino lupinico. - 02
Medtem presejemo moko. Vanjo vmešamo vzhajan kvas. Dodamo sol, premešamo. S kuhalnico počasi in nežno vmešamo, sladko mleko z limonino lupinico, rumom, oljem in na koncu še rumenjake.
- 03
Testo gnetemo 15-20 minut. Nato pa ga pustimo vzhajati 1 uro.
- 04
Po tem času testo razdelimo na polovico in iz vsake polovice zvaljamo velik pravokotnik, ki ga zrežemo na manjše pravokotnike (poglej video). Dva pravokotnika združimo in zarežemo dva reza, ter testo zapognemo skozi reza da oblikujemo pentljo.
- 05
Pentlje vzhajamo 20-30 minut na papirju za peko, nato pa jih ocvremo v cvrtniku z nastavljeno temperaturo na 150-160 stopinj. Pentljo v olje položimo z zgornjim delom navzdol in cvrtnik pokrijemo ter cvremo 2-3 minute – do željene zapečenosti. Cvrtnik odkrijemo in cvremo isti čas še na drugi strani.
- 06
Odcedimo in potresemo s sladkorjem v prahu, ter postrežemo.






Pustne pentlje so pripravljene. Delite ta recept s prijatelji in družino ter uživajte v enostavni in hitri pripravi okusnih pustnih pentelj, ki bodo razveseljevale vse okoli vas.