Puhasta mlečna fokača (focaccia)
Ne le, da je fokača (focaccia) izjemno okusna, je tudi priložnost, da svoji kreativnosti pustite prosto pot kot prave mojstrice okraševanja. Pridružite se in skupaj bomo ustvarili čudovit kruh, ki bo razveselil tako brbončice kot oči.
Dobrodošli v svet italijanske kulinarike, kjer se bomo lotili priprave čudovite in puhaste mlečne fokače. Ne bojte se eksperimentirati z različnimi nadevi in okraski, saj je fokača odlično platno za vašo ustvarjalnost.
Fokača je sicer tradicionalni italijanski kruh. Značilna je po svoji rahli in zračni teksturi z vdolbinicami na površini, ki jih ustvarimo s prsti ali ročajem kuhalnice pred peko. Fokača je lahko oplemenitena z različnimi dodatki, kot so zelišča (najpogosteje rožmarin), sol, oljčno olje, čebula, česen, zelenjava, sir in drugi nadevi.
Priljubljena je kot prigrizek, predjed ali kot priloga. Zaradi svoje preproste osnove in neskončnih možnosti prilagajanja, je fokača zelo priljubljena in raznolika jed v italijanski kulinariki.
Sestavine
- 500 g
- moke
- 400 ml
- polnomastnega mleka
- 2 žlici
- masla sobne temp.
- 1 vrečka
- suhega kvasa
- 10 g
- soli
- +
- poljubna zelenjava za okras
Postopek priprave po korakih
- 01
V moko vmešamo suhi kvas in sol. - 02
Mleko segrejemo do toplega, mu dodamo maslo sobne temperature in ga vlijemo k suhim sestavinam. Z rokami ali mešalnikom nato gnetemo 10-15 minut. - 03
Po tem času vzhajan hlebček nežno prestavimo v namaščen pekač in ga razporedimo po površini. - 04
Po tem času vzhajan hlebček nežno prestavimo v namaščen pekač in ga razporedimo po površini. - 05
Okrasimo z izbrano zelenjavo (Ana je uporabila rdečo čebulo, olive, češnjev paradižnik, mlado čebulico, papriko in peteršilj) in premažemo z oljem. Za vzorec s prsti ali kuhalnico na prosta mesta brez zelenjave vtisnemo vzorec. - 06
Pustimo, da fokača še enkrat vzhaja za 20 minut, nato pa jo prestavimo v pečico segreto na 200 stopinj Celzija za 25 do 30 minut. Če smo testo razdelili na dva dela in delali tanjšo foccacio jo pečemo nekih 10 minut manj. - 07
Namig: fokačo lahko razrežemo in jo obložimo s svojimi najljubšimi sestavinami, kot so salame, raznovrstni siri in mamljivi namazi ter tako ustvarimo gurmanski sendvič.
- 08
Postrežemo, navdušimo, uživamo! :)
V naši trgovini najdete prav vse, kar potrebujete za popolno focaccio
*čž = čajna žlička