Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Prekmurska gibanica

20.04.2023 3 min branja
Prekmurska gibanica

Prekmurska gibanica, kraljica prekmurske kuhinje, narejena iz plasti listnatega testa, orehov, skute in jabolk, je popolna poslastica za posebne priložnosti ali družinska srečanja. 

Sestavine:

  • 500 g listnatega testa (kupljenega ali domačega)
  • 200 g mletih orehov
  • 200 g skute
  • 200 g naribanih jabolk
  • 100 g rozin
  • 4 jajca
  • 100 g sladkorja
  • 1 žlička cimeta
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 50 g stopljenega masla

Navodila:

Listnato testo razvaljajte na tanko in razdelite na dva dela. Prvi del položite na dno pekača, ki ste ga namastili z maslom, in ga premažite s stopljenim maslom.

V ločeni posodi zmešajte mlete orehe, 50 g sladkorja in pol žličke cimeta. V drugi posodi zmešajte skuto, 2 jajci, 50 g sladkorja in pol žličke vanilijevega ekstrakta. V tretji posodi zmešajte naribana jabolka, rozine, preostali sladkor, preostali cimet in preostali vanilijev ekstrakt.

Na listnato testo v pekaču najprej enakomerno nanesite plast orehove mešanice, nato plast skutine mešanice in nazadnje plast jabolčne mešanice.

Pokrijte s plastjo drugega dela listnatega testa in premažite s preostalim stopljenim maslom. Z vilico ali nožem naredite nekaj zarez v zgornji plasti testa, da se bo med peko lahko sprostila para.

Pečico predhodno ogrejte na 190 °C in pecite 45-50 minut, dokler ne postane zlato rjava.

Pred rezanjem in serviranjem pustite, da se ohladi. Posujte z mletim sladkorjem.

Prekmurska gibanica

je edinstvena slovenska sladica, znana po svoji bogati zgodovini in kulturnem pomenu. Prvič omenjena v letu 1828, je bila tradicionalno postrežena na svatbah in ob drugih posebnih priložnostih. To močnato jed, znano po svojih gubah ali plasteh, je prepoznavna zaradi svoje raznolikosti in bogatega okusa, ki izhaja iz različnih nadevov. Profesor Vilko Novak jo je obširno opisal v etnografski študiji iz leta 1947, natančen recept pa so zabeležili v knjigi "Slovenske narodne jedi" leta 1964.

Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot skrbi za ohranjanje in promocijo te tradicionalne jedi. Projekt LOCAL FLAVOUR IN EU, podprt s strani EU, dodatno spodbuja prepoznavnost Prekmurske gibanice. Gibanica je prepoznana kot zajamčena tradicionalna posebnost, kar pomeni, da se lahko proizvaja na celotnem ozemlju EU, dokler se upošteva tradicionalni recept.

Več informacij o Prekmurski gibanici, vključno z njenim zgodovinskim ozadjem, načinom priprave in certificiranimi proizvajalci, lahko najdete na spletni strani prekmurska-gibanica.si.

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi kartico MERKUR Zate, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01

Seznam želja