(pri nakupu nad 80 EUR)Izdelek je potrebno prevzeti osebno v trgovskem centruIzdelek omogoča le dostavo na dom Izdelki s starostno omejitvijo potrebujejo potrditev starosti ob zaključku naročila.

Priprava tal je osnova za uspešno vrtnarjenje vso sezono, zato je zelo pomembno, kako se tega lotimo.
Napake pri tem opravilu lahko močno vplivajo na vsa naslednja opravila, predvsem pa na težave pri kaljenju semen, rasti in razvoju rastlin, na rastlinah pa se lahko odražajo tudi kot pomanjkanje ali presežek hranil, različnih fizioloških boleznih in tudi večji občutljivosti na napad bolezni in škodljivcev. To vse pa seveda zmanjšuje količino in kakovost našega pridelka.
Najtežje je izbrati čas za obdelavo težkih glinenih tal. Kadar so ta presuha, so trda in razpokajo, kadar pa so premokra, se oprijemajo orodja in jih ni možno obdelovati. Mokra zemlja je namreč mazava.
Malo lažje je obdelovanje peščenih tal, saj se peščena prst po dežju hitro posuši, pa tudi v suhem vremenu je ni težko obdelovati.
Obdelovanje ali hoja po mokri zemlji je (za zemljo) škodljivo, saj jo zbije, uniči strukturo, škodi mikroorganizmom in iztiska zrak iz tal, ta pa je še kako potreben za živa bitja v njej.
Zemljo lahko obdelujemo šele takrat, ko se prst ne prijema orodja in naših čevljev.
Vsi si želimo v vrtu rodovitne prsti za odličen pridelek. Da bi jo izboljšali, pa moramo najprej ugotoviti tip prsti.
Prst je sestavljena iz različno velikih delcev, ki jih v grobem sestavljajo:
Težka tla izboljšamo z organsko snovjo v obliki kakovostnega organskega gnojila Plantella Organik, saj bo obogatila strukturo tal, povečala prostor med delci in s tem preprečevala nastajanje zbitih tal.
Peščenih tal ni potrebno prekopavati, spomladi jih samo globlje prerahljamo. Nujno pa potrebujejo precej kakovostne organske snovi, saj le-ta povečuje sposobnost zadrževanja vode in hranilnih snovi. To dosežemo z dodajanjem Planetella Organika.
Če želimo izboljšati lastnosti tal ter s tem preprečiti izpiranje hranil, zrahljati tla in omogočiti v tleh lažje kroženje zraka in vode, uporabimo Plantella Biovit, ki je kombinacija bentonitne in zeolitne kamninske moke. In še več, nase veže tudi vse morebitne toksične snovi v tleh.
Tekstura prsti je pomembna tudi pri ukrepih za zmanjševanje kislosti tal. Peščena tla npr. ne prenesejo večjih odmerkov sredstev za apnenje tal, ilovnata tla pa imajo navadno dovolj veliko zalogo apna.
Kislost tal je zelo pomembna za pridelovanje rastlin, določa pa jo pH vrednost. Primeren pH zagotavlja optimalno dostopnost hranil. V preveč kislih ali preveč bazičnih tleh je rastlinam dostopnih manj hranil.
V Sloveniji je samo približno tretjina kmetijskih zemljišč prekislih, zato je apnenje tal kar na pamet velikokrat neupravičeno ali celo škodljivo. Presežek apna lahko povzroči poškodbe, ki jih zelo težko popravimo. V tleh nastane močna alkalna reakcija, zaradi katere se v prsti vežejo pomembni mikroelementi in tudi fosforna kislina. Te snovi postanejo za rastline nedostopne, nastanejo znaki fizioloških bolezni in pomanjkanje. Močno gnojenje s kalcijem v začetku močno pospeši rast, zaradi povečane presnove pa je večja tudi poraba humusa.
Na kislih tleh avtohtono uspevajo kislica, mah, preslica, jetičnik, šaš, zlatica, borovnice, brusnice, vresje in tudi marjetice.
Pred pripravo tal torej preverimo kislost. To lahko naredimo preprosto s pH indikatorji v obliki papirnatih lističev ali trakov, destilirano vodo in plastičnim kozarčkom. pH vrednost 6 je za rastline idealna. Tla z nizkim pH izboljšamo s sredstvom za zmanjševanje kislosti Plantella Kalcivit.
Količina oz. vsebnost organske in suhe snovi v gnojilu sta najpomembnejša podatka, ki jih moramo upoštevati pri nakupu organskih gnojil.
Kvalitetno organsko gnojilo ima več kot 60 % organske snovi in čim več suhe snovi.
Merilo kakovosti je torej odstotek organske in suhe snovi, pa tudi drugih hranil, ki jih rastline potrebujejo
Pri gojenju vrtnin upoštevamo načela kolobarja, kar pomeni, da razdelimo vrt na poljine, navadno tri ali štiri glede na vrtnine, ki jih bomo tam sadili. Na prvi poljini sadimo vrtnine, ki potrebujejo največ hranil (paradižnik, bučke in ostale plodovke, večina kapusnic), na zadnji pa tiste, ki hranil praktično ne potrebujejo (stročnice). V skladu s tem je potrebno poljine tudi pripraviti. Prvo poljino gnojimo s polno količino organskega gnojila, drugo s polovično, tretjo s četrtino in zadnje ne gnojimo.
Vzorec tal pošljemo na talno analizo v pedološki laboratorij, kjer nam bodo povedali, kako dobro imamo tla založena s hranili. Gnojimo glede na potrebe vrtnin in priporočila rezultatov talne analize.
Poplave nanesejo veliko materiala in tudi odnesejo velike količine zemlje. V nanešenem materialu so lahko prisotne težke kovine, fekalije, motorna olja, itd. V tleh, kjer dlje časa stoji voda se ustvarijo anaerobne razmere – mikroorganizmi nimajo več kisika in odmrejo. Rezultat so mrtva in nerodovitna tla.
Po vsakem takem dogodku je potrebno tla zopet oživiti – jim dodati gnojila z dodanimi visoko vsebnostjo organske snovi. Ta bo služila kot hrana za življenje v tleh. Lahko izberemo tudi gnojilo z dodanimi mikroorganizmi, ki bo revitalizacijo tal še pospešilo, kot je Biogrena. V tla dodajmo tudi Plantella Biovit izboljševalec tal z bentonitom in zeolitom. S tem pa bomo poskrbeli, da bo zeolit v kamninski moki nase vezal strupene snovi iz tal in vsrkal neprijetne vonjave.
Ni izdelkov v košarici
Ni izdelkov v košarici
Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.
Vaš trenutno izbrani trgovski center je .
Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?
PrijavaŠe niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?
Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi kartico MERKUR Zate, s katero si zagotovite dodatne prihranke.
Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.
Seznam želja se nalaga...
V našem Spletnem centru Merkur vam želimo omogočiti varno ter najboljšo nakupovalno izkušnjo, vendar zato potrebujemo vaše soglasje.
S klikom na gumb "Dovolim vse" se strinjate, da vam z digitalnim sledenjem na podlagi vaših nakupovalnih navad prikazujemo najbolj relevantno ponudbo in izdelke tudi na družbenih omrežjih in preostalih straneh.
Na povezavah merkur.si/piskotki in merkur.si/varstvo-osebnih-podatkov si lahko preberete več o piškotkih, ki jih uporabljamo in o naši politiki zasebnosti.
Brez skrbi, kadarkoli lahko spremenite politiko piškotkov in na ta način sami odločate o vaši zasebnosti.
V našem Spletnem centru Merkur vam želimo omogočiti varno ter najboljšo nakupovalno izkušnjo, vendar zato potrebujemo vaše soglasje.
S klikom na gumb "Dovolim vse" se strinjate, da vam z digitalnim sledenjem na podlagi vaših nakupovalnih navad prikazujemo najbolj relevantno ponudbo in izdelke tudi na družbenih omrežjih in preostalih straneh.
Na povezavah merkur.si/piskotki in merkur.si/varstvo-osebnih-podatkov si lahko preberete več o piškotkih, ki jih uporabljamo in o naši politiki zasebnosti.
Brez skrbi, kadarkoli lahko spremenite politiko piškotkov in na ta način sami odločate o vaši zasebnosti.
Omogočajo normalno delovanje Spletnega centra Merkur in nemoteno uporabniško izkušnjo. Z njihovo pomočjo vam zagotavljamo prikaz osnovnih funkcij kot so veljavnost uporabniškega računa, prikaz slik in opisov izdelkov, prikaz oglasnih pasic …Teh piškotkov ni možno upravljati in za njih ni potrebno pridobiti soglasja.
Omogočajo merjenje obiskanosti Spletnega centra Merkur (obiskanost in statistike posameznih strani, analize gibanja in spletne prodaje...) ter zagotavljajo ustrezen nivo varnosti. Statistike obiskanosti posameznih spletnih strani nam služijo kot povratna informacija pri pripravi naših vsebin in oglaševalskih akcij ter nam nudijo možnost izboljšave uporabniške izkušnje. Analiza obiska naših spletnih strani temelji na obdelavi anonimiziranih podatkov.
Omogočajo prikaz najbolj relevantne ponudbe in izdelkov na podlagi vaših iskanj ter obiska v Spletnem centru Merkur tudi na preostalih straneh in družbenih omrežjih. Z digitalnem sledenjem vam z uporabo različnih spletnih orodij tako lahko prikazujemo personalizirane oglase na podlagi vaših dejanskih zanimanj.