(pri nakupu nad 80 EUR)Izdelek je potrebno prevzeti osebno v trgovskem centru Izdelki s starostno omejitvijo potrebujejo potrditev starosti ob zaključku naročila.
Poletne solate: zdrave in okusne
Poletje je čas, ko je na vrtovih in tržnicah obilje kakovostne sveže zelenjave. Ta nam omogoča pripravo lahkih in osvežilnih poletnih solat, zato boste spodaj našli 5 receptov za navdih.
Vsi kdaj iščemo ideje za hiter, lahek in zdrav obrok. Spodnji recepti so maksimalno hitri za pripravo, iz običajnih sestavin in jedi lahko vzamemo na pot. V tem primeru preliv shranite posebej in ga uporabite tik preden boste začeli jesti. Pri tem vam lahko pomaga posoda z ločeno notranjostjo kot je Zeller.
Solata s kumarami, čilijem in makovimi semeni
Sestavine (za 4 osebe):
- 2 veliki kumari
- 1 rdeč čili
- 1 žlica olivnega olja
- 1 žlica limoninega soka
- sol in poper po okusu
- 1 žlica makovih semen
- svež peteršilj za okras
Priprava in postrežba
Kumare operemo in narežemo na tanke trakove. Čili narežemo na tanke kolobarje (če želite manj pikanten okus, odstranite semena). Kumare in čili damo v veliko skledo. V majhni skodelici zmešamo olivno olje, limonin sok, sol in poper ter prelijemo po solati. Solato dobro premešamo in posujemo z makovimi semeni. Porcijsko količino preložimo na stilski krožnik, okrasimo s svežim nasekljanim peteršiljem (tudi po robu krožnika) in takoj postrežemo. Če imate na voljo kakšen bolj rustikalen pribor, ga le uporabite za še lepši videz.
Solata s peso, rukolo, mehkim sirom in orehi
Sestavine (za 2- 4 osebe):
- 2 srednje veliki kuhani pesi
- 100 g rukole
- 100 g mehkega sira (feta, kozji ali mocarela mini)
- 50 g orehov, grobo sesekljanih
- 2 žlici olivnega olja
- 1 žlica balzamičnega kisa
- sol in poper po okusu
Priprava in postrežba
Kuhano peso olupimo in narežemo na majhne kocke. V veliko skledo damo rukolo, narezano peso in mehki sir. Dodamo grobo sesekljane orehe. V majhni skodelici zmešamo olivno olje, balzamični kis, sol in poper. Preliv prelijemo po solati in nežno premešamo, da se okusi povežejo. Solato nato porcijsko razdelimo v steklene posode za shranjevanje in postavimo na leseno servirno desko. Poleg bo videti čudovito jedilni pribor v naravnem videzu, desko pa lahko dekorirate z ostanki zelenja in nekaj orehi.
Solata s pomarančo in orehi
Sestavine (za 2 osebi):
- 200 g mešane solate (radič in zelena solata
- 2 pomaranči
- 50 g orehov, grobo sesekljanih
- 2 žlici olivnega olja
- 1 žlica balzamičnega kisa
- sol in poper po okusu
Priprava in postrežba
Liste radiča in zelene solate operemo ter osušimo. Pomaranče olupimo in narežemo na krhlje, nato pa odstranimo vsa bela vlakna. V veliki skledi zmešamo mešano solato in pomarančne krhlje ter dodamo grobo sesekljane orehe. V majhni skodelici zmešamo olivno olje, balzamični kis, sol in poper. Preliv prelijemo po solati in nežno premešamo, da se vse sestavine enakomerno povežejo. Solato na koncu postrežemo v lepih krožnikih in jo okrasimo z nekaj dodatnimi krhlji pomaranče in celimi orehi.
Solata z rukolo, paradižniki in mocarelo
Sestavine (za 3-4 osebe):
- 100 g rukole
- 100 g mešane zelene solate
- 200 g češnjevih paradižnikov
- 200 g mini mocarele (mocarela kroglice)
- 50 g krutonov (kruhovih kock)
- 2 žlici olivnega olja
- 1 žlica balzamičnega kisa
- sol in poper po okusu
Priprava in postrežba
Rukolo in mešano solato operemo ter osušimo. Češnjeve paradižnike prerežemo na polovice. Mocarelo odcedimo, po želji tudi prerežemo - naj bodo kosi v velikosti grižljajaja. V veliki skledi zmešamo rukolo, mešano solato, češnjeve paradižnike in mocarelo. Dodamo krutone (če jih nimate doma, lahko narežete kruh na drobne kocke, ki jih popečete na vroči ponvi in kančku olivnega olja). Nato v majhni skodelici zmešamo olivno olje, balzamični kis, sol in poper ter prelijemo po solati. Nežno premešamo, da se vse sestavine enakomerno povežejo s prelivom. Solato postrežemo na belih krožnikih, ki bodo maksimalno poudarili vse njene barve. Bel krožnik lahko vedno dekorirate tudi tako, da ob robu krožnika z balzamičnim kisom ustvarite nekaj tankih črtic ali pikic.
Solata z bučkami in feto
Sestavine (za 2-3 osebe):
- 200 g feta sira
- svež peteršilj (1 majhen šopek)
- svež koper (1 zelo majhen šopek)
(če vam koper ni všeč, ga lahko zamenjate s svežo baziliko ali origanom) - 2 žlici olivnega olja
- 1 žlica limoninega soka
- sol in poper po okusu
Priprava in postrežba
Bučke operemo in narežemo na tanke rezine. Na žaru ali v ponvi segrejemo žlico olivnega olja in bučke na hitro popečemo z obeh strani, dokler ne postanejo zlato rjave barve, nato pa jih pustimo, da se ohladijo. Peteršilj in koper nasekljamo. V veliki skledi zmešamo ohlajene popečene bučke, nadrobljeno feto, sesekljan peteršilj in koper. Dodamo olivno olje in limonin sok ter nežno premešamo. Solimo in popramo po okusu. Solato postrežemo na krožnikih rustikalnega videza, okrašeno z nekaj dodatnimi listi peteršilja. Poleg lepo pristoji pribor temne barve.