Pljučna pečenka z masleno polento in brstičnim ohrovtom
Pljučna pečenka je kakovostno meso in vedno prava izbira za praznično večerjo. Doživite popolno harmonijo okusov s kombinacijo kvalitetne in sočne pečenke s prilogo slastne polente in brstičnega ohrovta za piko na i.
Praznične jedi radi izdatno dekoriramo. Ana je v ta namen izbrala dekoracijo iz novoletnega trenda Klasična romanca, ki izvira iz starinskega razkošja, polnega zlate, temno rožnate in temno rdeče.
Sestavine za pečenko:
- 1kg
- pljučne pečenke
- 3-4 žlice
- oljčnega olja
- 2 žlici
- masla
- 2 vejici
- rožmarina
- 1 čž
- soli
- poper po okusu
Sestavine za masleno polento:
- 800ml
- mleka
- 200g
- polente
- 2-3 žlice
- masla
- 4-5 žlic
- parmezana
- 1 čž
- soli - po okusu
Sestavine za brstični ohrovt in omako:
- 500-700g
- brstičnega ohrovta
- 1/2 čž
- soli in česna v prahu
- poper po okusu
- 200ml juhe ali vode
- rožmarina
- 1 žlica
- škroba za gostitev omake
Postopek priprave:
- 01
Pečenko vzamemo iz hladilnika 1 uro pred pripravo. Povežemo jo z vrvico, da ji ustvarimo vzorec. Takšno posolimo in popramo.
- 02
V ponev dodamo olje in pečenko iz vseh strani lepo zapečemo. Ko je zapečena ji dodamo maslo in rožmarin in ponev položimo naprej v segreto pečico na 220 stopinj za cca 12-13 minut.
- 03
Če imate termometer za peko, lahko izberete poljubno možnost: za srednje pečeno (medium rare) jo pečemo do 44-45 stopinj, za zapečeno (well done) pa do neke 53-55.
- 04
Pečeno pečenko vzamemo iz pečice in za 15 minut pustimo pokrito z aluminijasto folijo, da se meso uleže.
- 05
Med tem časom skuhajmo polento. Mleko solimo in zavremo. Vkuhamo mu polento in jo med mešanjem kuhamo, da se zgosti. Ploščo ugasnemo in dodamo maslo ter parmezan.
- 06
Brstični ohrovt obrežemo in oplaknemo. Osušimo, ter premešamo s soljo, česnom in poprom. Na nekaj žlicah olja ga na ponvi popečemo. Pražimo ga nekih 5-10 minut ,da je še vedno čvrst.
- 07
Meso premaknemo na desko in ponev pristavimo na štedilnik. Prilijemo juho ali vodo zmešano s škrobom. Z metlico mešamo da se omaka zgosti. Če je pregosta, ji lahko dodamo še malo tekočine. Po okusu jo solimo in popramo in jo za bolj fino omako spustimo skozi cedilo.
- 08
Na krožnik serviramo polento, omako, ohrovt in narezano pečenko, ter postrežemo.
Video: Anin video s podrobnostmi o pripravi si lahko ogledate tudi na našem YouTube kanalu.