Plinski žari
Plinski žari so med vsemi žari najbolj priročni in univerzalni hkrati.
Na voljo je veliko oblikovnih in konstrukcijskih različic v veliko dimenzijah in izvedbah z enim ali več gorilniki, od manjših izvedb, ki zavzamejo le malo prostora, do pravih zunanjih kuhinj, ki omogočajo prave kulinarične podvige. Ključna prednost plinskih žarov je, da je plošča takoj primerna za pečenje.
Plinski žar in njegove prednosti
- Hitra in enostavna priprava s pritiskom na gumb za vžig.
- Ker je žar hitro pripravljen, ga lahko uporabljamo večkrat tedensko. Je odlična rešitev za hitro pripravo obrokov.
- Zagotavljajo precizen nadzor in konstantno temperaturo tudi več ur, če je potrebno. Zato so primerni tudi za začetnike.
- Lahko izklapljamo gorilnike in tako pečemo hrano z indirektno toploto.
- Enostavno jih je očistiti, saj je po pečenju potrebno zgolj umiti ploščo. Ne puščajo umazanije, kot so pepel in saje.
- Velika jeklenka (35 kg) zdrži vse poletje, če jo uporabljate samo za peko na žaru med vikendi. Ob zmerni uporabi zdrži tudi več sezon.
- Primerni so za peko tako za večje skupine kot samo za eno osebo.
- Odlični so tudi za peko na balkonu ali terasi.
- Peka na plinu je mnogo cenejša kot peka na oglju.
- Imajo dolgo življenjsko dobo.
- Na voljo je bogata ponudba prenosnih, namiznih in samostoječih modelov v različnih cenovnih razredih.
Plinski žar in slabosti?
- Hrana pripravljena na plinskem žaru, ne dosega enakega okusa kot na žaru na oglje, saj plin nima učinka na aromo. Obstajajo pa tudi lesni sekanci, ki jih lahko dodamo v plinski žar in tako ustvarimo dim ter pravi okus žara.
- Prenosni plinski žari nimajo funkcionalnega pokrova, ki omogoča peko velikih kosov mesa (pečenka ali piščanec), pice in kruha.
- Visoka direktna vročina lahko meso med peko izsuši.
- Niso primerni za notranjo uporabo, saj nimajo samodejne zaklopke plina in zato v zaprtih prostorih predstavljajo potencialno nevarnost.
- So navadno dražji od žarov na oglje.
Kaj upoštevajte, ko kupujete plinski žar?
- Priporočamo izbiro modela z najmanj dvema gorilnikoma. To omogoča indirektno peko ter istočasno peko jedi, ki zahtevajo različno temperaturo.
- Izbira modela s termometrom vam omogoča natančen nadzor temperature in pripravo enakih jedi kot v pečici.
- Debelejša plošča vam bo zagotovila lepše in enakomernejše pečenje hrane.
- Pladenj za odcejanje. Pomembno je, da je žar opremljen z enostavno odstranljivim pladnjem, ki omogoča odcejanje.
- V kolikor želite na prostem pripraviti tudi juho ali podobne jedi, izberite žar s stranskim gorilnikom.
- Priporočamo izvedbo z odlagalnimi površinami, kar izboljša priročnost pri uporabi.