(pri nakupu nad 80 EUR)Izdelek je potrebno prevzeti osebno v trgovskem centru Izdelki s starostno omejitvijo potrebujejo potrditev starosti ob zaključku naročila.
Zakaj gurmani prisegajo na plinske kuhalne plošče?
Izbira kuhalne plošče v današnji bogati ponudbi ni enostavna. Plinske kuhalne plošče, električne, steklokeramične, indukcijske ali celo kombinirane? Izbira je odvisna od vaših želja, ureditve doma in načina življenja. Profesionalni kuharji in gurmani pa še vedno prisegajo na klasično kuho na ognju. Zakaj?
Kuhanje na ognju je po mnenju kuharskih mojstrov še vedno številka 1. Plameni (nekdaj plameni drv, danes pa je najboljši približek plin) v človeku vzbudijo nekaj instinktivnega, hrana pa naj bi bila po mnenju gurmanov zaradi pridiha ognja tudi bolj okusna.
Prednosti in pomanjkljivosti plinske kuhalne plošče
Poleg samega okusa, ki je subjektivne narave in se razlikuje od posameznika do posameznika, velja omeniti tudi objektivne prednosti. Na drugi strani pa tudi pomanjkljivosti, ki jih je treba prav tako upoštevati, ko se odločate o nakupu.
PREDNOSTI | POMANKLJIVOSTI |
Izjemna moč kuhališča in velika stopnja regulacije toplote, s takojšnjim učinkom. | Plin porablja kisik in kondenzira vlago. |
Pridih vonja po ognju. | Možnost pregretja posode in umazano dno posode zaradi plamena. |
Priporočajo jih kuharski mojstri. | Zahtevnejša montaža, potreben prostor za plinsko jeklenko. |
Možnost uporabe tudi ob izpadu električnega omrežja. | Potreba po menjavi plinskih jeklenk, več vzdrževanja. |
Možnost uporabe z večino vrst posode. | Zahtevnejše čiščenje. |
Vrste plinskih kuhalnih plošč
Vgradne plinske kuhalne plošče
Vgradne kuhalne plošče se vgradijo v kuhinji pult, pod katerim je omara, predalnik ali vgradna pečica. Pri izbiri teh vrst plošč je najpomembnejše, da dobro izmerite površino, ki jo imate na voljo, ter temu primerno izberete pravo velikost kuhalne plošče.
Samostoječe plinske kuhalne plošče
Samostoječe plošče so pravzaprav samostojni štedilniki, pri katerih je plošča nameščena nad pečico. Gre za samostojni kuhinjski element, ki ga vključite v postavitev kuhinje.
Kombinirane kuhalne plošče
Pri kombiniranih kuhalnih ploščah gre za kombinacijo dveh različnih vrst gorilnikov, na primer plin/steklokeramika, plin/indukcija ali plin/elektrika. Pri tem je lahko razmerje števila gorilnikov ene in druge vrste različno.
Materiali pod gorilniki
Glede na to, kakšen je material pod plinskim gorilnikom, razlikujemo še dve vrti plinskih kuhalnih plošč:
- gorilniki, nameščeni na nerjavečo ploščo (robustnejši in bolj vzdržljivi).
- gorilniki, nameščeni na steklokeramično površino (praviloma lažje čiščenje).
Kako izbrati optimalno plinsko kuhalno ploščo
Če ste zdaj že odločeni, da bo središče vaše kuhinje, kjer se dogaja kulinarična čarovnija, plinska kuhalna plošča, je dobro, da si pred izbiro in nakupom postavite nekaj vprašanj.
Kje bo nameščena kuhalna plošča?
Glede na postavitev vaših kuhinjskih elementov in razpoložljiv prostor boste hitro dobili odgovor, ali je za vas boljša izbira vgradna ali samostojna kuhalna plošča oziroma samostoječi plinski štedilnik.
Koliko prostora je na voljo?
Če že veste, kje bo nameščena kuhalna plošča, je sploh pri vgradnih zelo pomembna pravilna izmera razpoložljivega prostora za izrez odprtine v kuhinjskem pultu. Od tega pa je odvisno tudi številno gorilnikov na sami plošči. Najpogosteje imajo plošče od dveh pa vse do šest gorilnikov.
Navadno so na plošči nameščeni različno veliki gorilniki, pri čemer večji gorilnik pomeni tudi večjo moč segrevanja.
Kateri materiali se bodo najbolje zlili z interierjem?
Kot že omenjeno, so lahko gorilniki nameščeni na plošči iz nerjavečega (inox) jekla ali na temnejši površini iz stekla. Nerjaveča plošča je robustnejša in dodaja pridih industrijskega videza, medtem ko so površine iz steklenih materialov na pogled bolj minimalistične in s pridihom elegance.
Namestitev in varnost
Za vgradnjo plinske kuhalne plošče je treba je pripraviti dovod plina (iz plinovoda ali jeklenke, pri čemer morate rezervirati prostor za jeklenko, običajno v kateri od kuhinjskih omar, da je diskretno skrita) in električno vtičnico. Slednja je potrebna za primer napajanje digitalne ure in nadzorne plošče ter električnega vžigalnika, ki z iskro prižge plamen.
Vsekakor je nad kuhališčem priporočljiva tudi kuhinjska napa, ki bo poskrbela za vsrkavanje in filtracijo vonjav, delcev, ki se sicer usedejo na kuhinjske površine in jih uamažejo, ter drugih nečistoč iz zraka.
Glede na to, da je plin vnetljiv, imajo vsi sodobni modeli kuhalnih plošč vgrajena varovala, ki preprečujejo uhajanje plina, tudi na če plamen ugasne. Zato ob ustrezni montaži, uporabi in vzdrževanju ni bojazni glede varnosti.
Kuhajte kot pravi kuharski mojster: po plinsko kuhalno ploščo v Merkur
Naj vaš dom preplavi prijeten vonj okusnih, doma pripravljenih jedi. Pripravljajte raznolika kosila in okusne večerje kot pravi kuharski mojster s pomočjo energije ognja. Preverite bogat nabor plinskih kuhalnih plošč v Merkurju na tej povezavi ali nas obiščite v eni izmed naših poslovalnic, kjer vam bomo z veseljem priskočili na pomoč z dodatnim nasvetom.
Niste prepričani, katera kuhalna plošča je najboljša izbira za vas? Preverite prednosti različnih vrst kuhalnih plošč na enem mestu. Preberite si prispevek na tej povezavi.
Pogosto zastavljena vprašanja
Ali so plinske kuhalne plošče varne za uporabo?
Sodobne plinske kuhinjske plošče imajo vgrajena varovala, tudi samodejni izklop plina, če plamen ugasne. Ob pravilni montaži, rabi in vzdrževanju so zato varne za uporabo.
Ali so plinske kuhalne plošče energetsko učinkovite?
V primerjavi z električnimi kuhalnimi ploščami so plinske kuhalne plošče običajno energetsko učinkovitejše, saj omogočajo takojšnje segrevanje in hitro regulacijo želene temperature.
Ali lahko na plinski kuhalni plošči uporabljam vse vrste posode?
Na plinskih gorilnikih se lahko uporablja večina posod, pri čemer velja pozornost pri posodah s tankim dnom in pri materialih, ki se hitro pregrevajo.
Kakšna je življenjska doba plinske kuhalne plošče?
Če plinsko kuhalno ploščo uporabljate pravilno in jo redno vzdržujete, boste lahko na njej pripravljali okusne jedi vsaj 15 let ali več.