Pečena jabolka z orehi in figami
Fige lahko zamenjamo s suhimi datlji, marelicami ali rozinami. Orehe lahko zamenjamo z mandlji ali lešniki. Pri alergijah na oreščke, le te nadomestimo z ovsenimi kosmiči ali proseno kašo.
SESTAVINE:
- 4 velika jabolka
- 4 suhe fige
- 40 g orehov
- 30 g masla (ali kokosove maščobe)
- 1 žlička cimeta
ZA PRELIV PO ŽELJI:
- Med
- Cimet
- Jogurt (grški ali kokosov)
- Nekaj orehov za okras
PRIPRAVA:
Suhe fige na drobno narežemo, damo v manjšo posodo in prelijemo z 0,5 dl vode (če so zelo suhe, naj bo vode malo več). Pristavimo jih na štedilnik in počasi segrevamo na nizkem ognju, da se zmehčajo.
V tem času izdolbemo jabolka. Izdolbemo jim približno tretjino notranjosti. Pazimo, da jim spodaj ne naredimo luknje. Potem grobo narežemo še orehe.
Ko so fige mehke, jih odstavimo in zmečkamo z vilico, da dobimo čim bolj gladko pasto. Potem jim dodamo maščobo, cimet, vanilijo in dobro premešamo. Če je masa presuha, ji dodamo malo tople vode. Na koncu dodamo še narezane orehe in premešamo.
Jabolka napolnimo s pripravljeno maso, jih zložimo v posodo ali pekač, dolijemo malo vode (približno 1 dl) in damo v ogreto pečico. Pečemo 30-45 minut na 180 stopinjah, odvisno od tega kako mehka jabolka želimo.
Jabolka lahko serviramo kar cela ali jih prerežemo. Na krožniku jih lahko prelijemo z žličko medu, posujemo s cimetom in okrasimo z orehi.
Lahko pa jih prelijemo tudi z jogurtovim prelivom. Pripravimo ga zelo preprosto – v skodelico damo nekaj žlic jogurta (približno polovico lončka), mu dodamo žličko medu in pol žličke cimeta ter vse skupaj dobro premešamo. S tem prelijemo jabolka, lahko jih potresemo še z orehi, in naša sladica je pripravljena.
NASVET:
Jabolka vsebujejo veliko vitaminov, mineralov in drugih koristnih snovi. Ena od njih je pektin, ki igra pomembno vlogo pri zdravi prebavi, vplival pa bi naj tudi na raven slabega holesterola. Jabolkom pripisujejo tudi koristne učinke na srce in ožilje. Vsekakor so dobra podpora našemu zdravju in dobremu počutju. Največ koristnega nam dajo, če jih uživamo z lupino vred. V lupini se namreč skriva veliko koristnih snovi.
Cimet je začimba, ki poudari naravno sladkost živil. Je super izbira za hladne dni, ker je topla začimba, ki prežene marsikatero zimsko tegobo. Cimet pomaga telesu, da pravilno ureja raven sladkorja v telesu, je tudi naravni antiseptik in antimikotik. Več kot dovolj razlogov, da si ga redno privoščimo.