Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Pečena jabolka z orehi in figami

17.04.2023 3 min branja
Pečena jabolka z orehi in figami

Fige lahko zamenjamo s suhimi datljimarelicami ali rozinamiOrehe lahko zamenjamo z mandlji ali lešniki. Pri alergijah na oreščke, le te nadomestimo z ovsenimi kosmiči ali proseno kašo.

SESTAVINE:

  • 4 velika jabolka
  • 4 suhe fige
  • 40 g orehov
  • 30 g masla (ali kokosove maščobe)
  • 1 žlička cimeta

ZA PRELIV PO ŽELJI:

  • Med
  • Cimet
  • Jogurt (grški ali kokosov)
  • Nekaj orehov za okras
  •  
30.5 X 14 CM COPENHAGEN
Odprema v 24 urah

SERVIRNI KROŽNIK TOGNANA 30.5X14 CM COPENHAGEN

9,49 € / kos
Na zalogi
Izenači ceno!

PRIPRAVA:

Suhe fige na drobno narežemo, damo v manjšo posodo in prelijemo z 0,5 dl vode (če so zelo suhe, naj bo vode malo več). Pristavimo jih na štedilnik in počasi segrevamo na nizkem ognju, da se zmehčajo.

V tem času izdolbemo jabolka. Izdolbemo jim približno tretjino notranjosti. Pazimo, da jim spodaj ne naredimo luknje. Potem grobo narežemo  še orehe.

Ko so fige mehke, jih odstavimo in zmečkamo z vilico, da dobimo čim bolj gladko pasto. Potem jim dodamo maščobo, cimet, vanilijo in dobro premešamo. Če je masa presuha, ji dodamo malo tople vode. Na koncu dodamo še narezane orehe in premešamo.

Jabolka napolnimo s pripravljeno maso, jih zložimo v posodo ali pekač, dolijemo malo vode (približno 1 dl) in damo v ogreto pečico. Pečemo 30-45 minut na 180 stopinjah, odvisno od tega kako mehka jabolka želimo.

Jabolka lahko serviramo kar cela ali jih prerežemo. Na krožniku jih lahko prelijemo z žličko medu, posujemo s cimetom in okrasimo z orehi.

Lahko pa jih prelijemo tudi z jogurtovim prelivom. Pripravimo ga zelo preprosto – v skodelico damo nekaj žlic jogurta (približno polovico lončka), mu dodamo žličko medu in pol žličke cimeta ter vse skupaj dobro premešamo. S tem prelijemo jabolka, lahko jih potresemo še z orehi, in naša sladica je pripravljena.

NASVET:

Jabolka vsebujejo veliko vitaminov, mineralov in drugih koristnih snovi. Ena od njih je pektin, ki igra pomembno vlogo pri zdravi prebavi, vplival pa bi naj tudi na raven slabega holesterola. Jabolkom pripisujejo tudi koristne učinke na srce in ožilje. Vsekakor so dobra podpora našemu zdravju in dobremu počutju. Največ koristnega nam dajo, če jih uživamo z lupino vred. V lupini se namreč skriva veliko koristnih snovi.

Cimet je začimba, ki poudari naravno sladkost živil. Je super izbira za hladne dni, ker je topla začimba, ki prežene marsikatero zimsko tegobo. Cimet pomaga telesu, da pravilno ureja raven sladkorja v telesu, je tudi naravni antiseptik in antimikotik. Več kot dovolj razlogov, da si ga redno privoščimo.

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi kartico MERKUR Zate, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01

Seznam želja