(pri nakupu nad 80 EUR)Izdelek je potrebno prevzeti osebno v trgovskem centru Izdelki s starostno omejitvijo potrebujejo potrditev starosti ob zaključku naročila.
Palačinke s pomarančno-limonino omako
Palačinke za sladico ali kar tako. Kdo ne mara palačink? Če ste v svoji kuhinji že velikokrat pripravili palačinke, pa vam predstavljamo recept za malce drugačno omako. Agrumi se bodo lepo prilegli toplim in sladkim palačinkam, skupaj pa bodo prijetna popestritev na jedilniku v vsakem letnem času. Privoščite si jih pozimi, ko vaše telo potrebuje več vitaminov; ali pa poleti, ko so pomarančne najbolj sočne. Dober tek!
ČAS PRIPRAVE: 45 MINUT
ŠTEVILO PORCIJ: ZA 6 OSEB
SESTAVINE
Palačinke:
- 110 g mehke moke
- 2 dl mleka
- 50 g masla
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- 1 žlica sladkorja
- lupinica 1 pomaranče
- ščepec soli
Pomarančno-limonina omaka
- 1,5 dl pomarančnega soka
- lupinica 1 pomaranče
- 1 limona
- 50 g masla
- 1 žlica sladkorja
- 3-4 žlice pomarančnega likerja
- 1 žlica češnjevega žganja
KORAK ZA KORAKOM
Priprava palačink:
- V kozici počasi stopimo maslo.
- V skledo presejemo moko in ščepec soli, na sredini naredimo jamico in v njej ubijemo jajce in rumenjak. Mešamo, dokler jajca ne vpijejo moke.
- V posodi, na katero se prilega krožnik, zavremo štiri prste vode za vodno kopel in krožnik položimo nad soparo.
- Mleku dodamo 0,75 hladne vode in mešanico med stepanjem z metlico počasi nalijemo na moko, da dobimo gladko testo. Primešamo mu 2 žlici stopljenega masla, polovico naribane pomarančne lupinice in sladkor.
- Ogrejemo ponev za palačinke in jo namažemo z maslom. To boste najlažje opravili s kuhinjskim čopičem ponev pa naj bo pri tem naravnana na nižjo temperaturo.
- Na sredino ponve kapnite testo in ga z nagibanjem ponve enakomerno razlijte po ponvi. Palačinko najprej pecite po eni, nato pa po drugi strani. Masa zadošča za 15-16 zelo tankih palačink.
Priprava omake:
- Pomarančno in limonino lupinico drobno naribamo v ločenih posodicah.
- Limono in pomaranče ožemimo in sok nalijte v skledo. Primešajmo preostalo pomarančno lupinico, pomarančni liker, žganje in žlico sladkorja.
- V večji ponvi stopite maslo, prilijte pomarančno-limonino mešanico in zmes segrejemo, da blago zavre.
- Palačinko zložimo v trikotnik in položimo v omako. Naenkrat lahko v ponev položimo tri palačinke, medtem pa jih obračamo in pustimo, da se pregrejejo v omaki.
- Tri palačinke zložimo na eno in ponev nagnemo, da odteče odvečni sok. Po enakem postopku pripravimo tudi vse druge palačinke.
- Če se v vas skriva gurman, lahko palačinke flambirate s pomarančnim likerjem.
SERVIRANJE
- Odlični dodatek k palačinkam s pomarančno-limonovo omako je vanilijin sladoled.
- Za okras lahko palačinke potresete s tankimi rezanci pomarančne lupinice.
NAMIGI
- Če v testu za palačinke nastanejo grudice, jih zdrobimo s kuhalnico ali pa testo precedimo skozi gosto cedilo.
- Če je testo dovolj redko, bodo palačinke mehke, tanke in prožne.
- Flambiranje je postopek, pri katerem jed prelijemo z aromatično žgano pijačo in jo prižgemo, da zagori. Tako na jedi poudarimo vonj in okus.
VIRI
- recept s slovenskega portala www.gurman.eu, preveden, urejen in dopolnjen po receptu palačinke v pomarančno limonovi omaki z bloga What's for lunch, Honey?; naslovna fotografija z istega bloga
- številni drugi različni viri
- Thinkstock: fotografije v besedilu