Brezplačna dostava za nakupe nad 70 €. Več
Primerjalnik izdelkov:
Primerjalnik izdelkov:

Morska paella

05.08.2024 5 min branja
Morska paella (recept)

Morska paella je kulinarična poslastica, bogata z morskimi sadeži, kot so lignji, kozice in klapavice. Recept te tradicionalne španske jedi, ki navdušuje z aromo žafrana, svežino peteršilja in lahkotno kislostjo limoninega soka bo osvojil srca vaših gostov.

Čas priprave 20 minut
Čas kuhanja 15 minut + 10 minut čakanja
Količina 4-6 oseb

Morska paella izvira iz španske pokrajine Valencia, kjer so tradicionalno uporabljali predvsem piščanca, zajca in polže. Sčasoma se je jed razširila po obalnih mestih, kjer so začeli dodajati različne vrste svežih rib in morskih sadežev, kar je privedlo do nastanka priljubljene različice, ki jo danes poznamo kot morsko paello. Jed je postala del španske kulinarike in je še posebej priljubljena med poletnimi meseci, ko so morske sestavine najbolj sveže in zaželene. 

Sestavine

3-4 žlice
oljčnega olja
400 g
paraboiled riža
800 ml
jušne osnove
0,12 grama 
žafrana (1 vrečka)
1 manjša 
rdeča paprika
1 manjša
zelena paprika
4 stroki
česna
1 cel
paradižnik
150 ml
konzerviranih pelatov
nekaj vejic
svežega peteršilja
400 g
lignjev
cca 200 g
kozic
cca 200 g
klapavice
1 čž
soli
po okusu
poper
po okusu
limonin sok

Postopek priprave po korakih

  • 01
    Česen namočimo v nekaj žlicah tople vode. Žafran namočimo v približno 30 ml tople vode. 
  • 02
    V posodi segrejemo olje in na njem na hitro popražimo narezane lignje, nato jih odstranimo. V istem olju popražimo narezano čebulo in papriki, da se zelenjava nekoliko omehča. Med praženjem jo posolimo. 
  • 03
    Nato dodamo česen. Ko ta zadiši, dodamo lignje in narezan paradižnik. Pražimo, dokler se sestavine ponekod ne zapečejo in rahlo primejo na posodo. Ta korak je pomemben za globino okusa paelle.
  • 04
    Ko so sestavine dobro popražene, prilijemo paradižnikove pelate in žafranovo vodo. Nato dodamo jušno osnovo (ali vodo z jušno kocko če nimamo jušne osnove). Dodamo sol, poper, polovico narezanega peteršilja in vse skupaj dobro premešamo. 
  • 05
    Vsujemo riž. Dodamo kozice in klapavice ter pokrijemo z aluminijasto folijo. Na nizkem ognju kuhamo 15 minut. Nato ugasnemo štedilnik in pustimo posodo pokrito še 10-15 minut.
  • 06
    Odkrijemo. Dodamo preostali svež peteršilj in limonin sok. Postrežemo.


Izdelki, ki so bili uporabljeni pri tem receptu:

UNIVERZALNI 5.84 21.18
Odprema v 24 urah

KUHINJSKI NOŽ SWIBO UNIVERZALNI 5.84 21.18

25,99 € / kos
Na zalogi
Izenači ceno!
VSESTRANSKI 6.7836.L119
Odprema v 24 urah

KUHINJSKI NOŽ SWIBO VSESTRANSKI 6.7836.L119

6,99 €
Na zalogi
Izenači ceno!
JEDILNI PRIBOR TOGNANA 24 DELNA ANTONY GOLDEN
-30%

SET JEDILNEGA PRIBORA TOGNANA 24 DELNI ANTONY GOLDEN

Akcijska cena 37,79 € / garnitura 53,99 €
Na zalogi
37X30.5 CM OVALNA ZA REZANJE BELA Z MODRIM
-30%
Odprema v 24 urah

PLASTIČNA DESKA STEUBER 37X30.5 CM OVALNA ZA REZANJE BELA Z MODRIM

Akcijska cena 9,79 € 13,99 €
Na zalogi

Imate po branju še kakšno vprašanje?

AI asistentka M.AI.A vam je na voljo za klepet 24 ur na dan.

Nazaj na vrh Nazaj na vrh
Primerjalnik izdelkov:
Dodaj v košarico
Kategorije izdelkov
Informacije

Košarica

Izberite svoj najbližji trgovski center

Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.

Zdravo

Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Prijava

Še niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?

Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi kartico MERKUR Zate, s katero si zagotovite dodatne prihranke.

Registracija

Zaloga v trgovskih centrih

Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.

Brezplačna pomoč pri nakupu
Brezplačna pomoč pri nakupu
080 88 01

Seznam želja