Morska paella
Morska paella je kulinarična poslastica, bogata z morskimi sadeži, kot so lignji, kozice in klapavice. Recept te tradicionalne španske jedi, ki navdušuje z aromo žafrana, svežino peteršilja in lahkotno kislostjo limoninega soka bo osvojil srca vaših gostov.
Morska paella izvira iz španske pokrajine Valencia, kjer so tradicionalno uporabljali predvsem piščanca, zajca in polže. Sčasoma se je jed razširila po obalnih mestih, kjer so začeli dodajati različne vrste svežih rib in morskih sadežev, kar je privedlo do nastanka priljubljene različice, ki jo danes poznamo kot morsko paello. Jed je postala del španske kulinarike in je še posebej priljubljena med poletnimi meseci, ko so morske sestavine najbolj sveže in zaželene.
Sestavine
- 3-4 žlice
- oljčnega olja
- 400 g
- paraboiled riža
- 800 ml
- jušne osnove
- 0,12 grama
- žafrana (1 vrečka)
- 1 manjša
- rdeča paprika
- 1 manjša
- zelena paprika
- 4 stroki
- česna
- 1 cel
- paradižnik
- 150 ml
- konzerviranih pelatov
- nekaj vejic
- svežega peteršilja
- 400 g
- lignjev
- cca 200 g
- kozic
- cca 200 g
- klapavice
- 1 čž
- soli
- po okusu
- poper
- po okusu
- limonin sok
Postopek priprave po korakih
- 01
Česen namočimo v nekaj žlicah tople vode. Žafran namočimo v približno 30 ml tople vode. - 02
V posodi segrejemo olje in na njem na hitro popražimo narezane lignje, nato jih odstranimo. V istem olju popražimo narezano čebulo in papriki, da se zelenjava nekoliko omehča. Med praženjem jo posolimo. - 03
Nato dodamo česen. Ko ta zadiši, dodamo lignje in narezan paradižnik. Pražimo, dokler se sestavine ponekod ne zapečejo in rahlo primejo na posodo. Ta korak je pomemben za globino okusa paelle. - 04
Ko so sestavine dobro popražene, prilijemo paradižnikove pelate in žafranovo vodo. Nato dodamo jušno osnovo (ali vodo z jušno kocko če nimamo jušne osnove). Dodamo sol, poper, polovico narezanega peteršilja in vse skupaj dobro premešamo. - 05
Vsujemo riž. Dodamo kozice in klapavice ter pokrijemo z aluminijasto folijo. Na nizkem ognju kuhamo 15 minut. Nato ugasnemo štedilnik in pustimo posodo pokrito še 10-15 minut. - 06
Odkrijemo. Dodamo preostali svež peteršilj in limonin sok. Postrežemo.