Metin sirup (recept)
Pripravili smo okusen recept za metin sirup, ki ga lahko pripravite kar doma.
Aromatična meta je zaradi svojega čudovitega okusa in zdravilnih lastnosti cenjena že od antičnih časov. Skozi čas je našla pot v nešteto kulinaričnih zgodb in je eno najbolj priljubljenih zelišč tudi pri nas.
Recept za metin sirup
Ne glede na to, ali želite s sirupom popestriti čaj, morda koktejl, sladico ali pa ga preprosto dodati malo v kozarec hladne vode – metin sirup je užitek imeti v vsaki kuhinji.
Sestavine:
- 2 skodelici svežih listov mete
- 1,5 skodelice običajnega sladkorja
- skodelica vode
Navodila za pripravo:
- Metine liste najprej operite, da odstranite morebitno umazanijo in prah. Previdno jih osušite s čisto kuhinjsko krpo.
- V kozici zmešajte vodo in sladkor. To mešanico segrevajte na zmernem ognju, dokler se sladkor ne raztopi, približno 5 minut.
- Ko se sladkor raztopi, dodajte oprane in osušene metine liste.
- Nežno, a dobro premešajte in bodite pozorni, da so vsi listi pod vodo.
- Ko mešanica zavre, zmanjšajte ogenj in pustite nežno vreti približno 10 minut.
- Listi mete bodo začeli izgubljati barvo, sirup pa bo dobil svetlo zelen odtenek.
- Po približno 10 minutah kozico odstavite z ognja in pustite, da se sirup ohladi.
- Meta bo še naprej pronicala v sirup, tudi ko se hladi.
- Ko se sirup popolnoma ohladi, ga precedite v steklenico ali kozarec in nežno pritisnite na liste mete v cedilu, da izstisnete čim več okusa. Nato te liste zavržete med biološke odpadke.
Tako, vaš metin sirup je pripravljen.
Triki in nasveti
- Če med kuhanjem dodate majhen košček (ekološko pridelane) limonine lupine, bo sirup dobil čudovito citrusno noto.
- Za še bolj intenziven okus lahko metine liste, ko ste jih že umili in osušili, zmečkate v roki, tik preden jih dodate v kozico. S tem se bodo sprostila eterična olja in okus na koncu bo še močnejši.
- Dodajte sirup vodi za ledene kocke. Tako boste imeli ledene kocke z okusom in vonjem po meti.
Shranjevanje in rok uporabe
Shranjujte ga v popolnoma čisti, nepredušni stekleni posodi ali steklenici, primerni za vlaganje in v hladilniku. Pravilno shranjen naj bi sirup zdržal do 1 meseca. Pred vsako uporabo vseeno preverite morebitne znake pokvarjenosti, kot sta pojav plesni ali neprijeten vonj.
Ideje za uporabo
Metin sirup je vsestransko sladilo, ki ga lahko dodamo najrazličnejšim jedem in pijačam.
Pijače
Čaji: dodajte kanček metinega sirupa v skodelico vročega čaja (zeleni in črni čaj sta popolna kandidata).
Koktajli: uporabite sirup v alkoholnih ali brezalkoholnih koktejlih (limonada, limončelo, Mojito, Mint Julep, Southside, Stinger, Patty Martini, Grasshopper ...)
Kava: Če radi eksperimentirate, lahko kanček mete dodate jutranji kavi.
Smutiji in sokovi: Metin sirup lahko doda sladek in osvežujoč pridih skoraj vsakemu sadnemu soku ali smoothiju.
Voda: Nekaj žlic metinega sirupa v kozarcu mrzle vode … mmm, božansko!
Hrana
Sladice: odlično se obnese v sladicah na osnovi čokolade, saj sta meta in čokolada klasična kombinacija.
Pecivo: lahko ga s čopičem premažete po izdelkih, ki ste jih pravkar vzeli iz pečice, da jim dodate sladek sijaj.
Aromatični zajtrki: metin sirup lahko uporabite kot preliv za palačinke, vaflje ali ga vmešate v jogurt ali ovsene kosmiče. Odlično se poda k jagodičevju, citrusom, čokoladi ...
Prelivi: lahko ga poskusite dodati v solatni preliv. Poskusite z nekaj kapljicami in takoj boste vedeli, ali vam je ta kombinacija všeč ali ne.
Meta je res čudovita in vsestranska. Že stoletja se uporablja ne le v kulinariki, ampak tudi v tradicionalni medicini ter domačih zdravilih in je dobro znana za pomirjanje prebavnih težav. Gojite jo lahko na vrtu ali balkonu.