Marmelada iz jagod in melone
Obožujete sočne poletne okuse? Shranite si jih v kozarec za mrzle zimske dni! Z vkuhavanjem marmelad boste v sadnih okusih uživali tudi izven sezone. Kuhinjo založite z vso potrebno opremo in najljubšim sadjem, s kombiniranjem različnih vrst sadja pa ustvarjajte različne okuse.
Domače marmelade spravite v temen in suh prostor, kjer se bodo ohranile še dolgo časa. Lepo okrašeni in barviti marmeladni kozarci niso dobrodošli le v domači kuhinji, temveč jih lahko podarite kot darilo ob prazničnih ali rojstnodnevnih priložnostih.
ČAS PRIPRAVE: 30 MIN
Sestavine za marmelado:
- 800 g jagod
- 400 g melone (brez olupka in semen)
- 1 limona
- 500 g želirnega sladkorja
- nekaj kapljic alkohola
Kako skuhati in pripraviti marmelado?
- Jagode speremo pod hladno vodo in jih brez cvetnih nastavkov narežemo na manjše kose.
- Melone narežemo na kose in stisnemo limonin sok.
- V posodi združimo sadje, limonin sok, želirni sladkor ter zavremo.
- Mešanico kuhamo 5 minut in nato zmešamo s paličnim mešalnikom.
- Želirni preizkus naredimo tako, da nekaj kapljic vroče marmelade kanemo na krožnik – če se strdi, je marmelada kuhana. V nasprotnem primeru pustimo, da se marmelada kuha dlje.
- Marmelado napolnimo v pripravljene kozarce, čez pokapamo nekaj alkohola, hitro prižgemo in zapremo.
- Kozarce narobe obrnjene pustimo, da se ohladijo na kuhinjski krpi.