(pri nakupu nad 80 EUR)Izdelek je potrebno prevzeti osebno v trgovskem centru Izdelki s starostno omejitvijo potrebujejo potrditev starosti ob zaključku naročila.
Mandljeva torta s čokoladno peno in malinami
Posladkajte svojo pomlad s pripravo izjemno rahle, sočne in aromatične sladice z mandljevim biskvitom. Neobičajni biskvit prelijte s peno iz temne in bele čokolade, piko na i pa naj doda malinov žele. Vaša sladica bo prečudovitih barv in se bo dobro znašla ob vsaki priložnosti.
Čas priprave: 2-3 ure, število kosov: 12
SESTAVINE
Mandljev biskvit:
- 125 g drobno mletih mandljev
- 30 g moke
- 120 g sladkorja
- 25 g masla
- 4 jajca
Čokoladna glazura, neobvezna:
- 100 g kakava
- 200 g sladkorja
- 1.5 dl sladke smetane
- 10 g želatine v prahu
Pena iz mlečne čokolade:
- 200 g mlečne čokolade
- 2,5 dl sladke smetane
- 1 dl mleka
- 3 g želatine v prahu
Pena iz temne čokolade:
- 280 g čokolade, 70 %
- 3,5 dl sladke smetane
- 1,2 dl mleka
- 3 g želatine
Malinov žele:
- 300 g malin, svežih ali zamrznjenih
- 30 g sladkorja
- 5 g želatine v prahu
Čokoladne ploščice, neobvezna:
- 100 g čokolade, vsaj 55 %
- 50 g bele čokolade
KORAK ZA KORAKOM
Priprava biskvita:
1. Pečico segrejemo na 180 °C. Klasičen pekač obložimo s peki papirjem in odmrznemo zamrznjene maline (v primeru, da ne uporabimo svežih).
2. Stopimo maslo in ga ohladimo do mlačnega.
3. Beljake stepemo samo do polovice, nato pa jim med nadaljnjim stepanjem dodamo 100 g sladkorja. Stepamo do čvrstega snega.
4. Zmešamo mlete mandlje, presejano moko in 20 g sladkorja.
5. Predhodno zmehčanemu maslu dodamo rumenjake in vmešamo v beljakov sneg. Na koncu vmešamo še mandljevo mešanico. Testo damo v pekač in pečemo približno 15 minut.
6. Ko je biskvit pečen, ga ohladimo.
Priprava želeja:
1. Za pripravo malinovega želeja potrebujemo model, skledo ali posodo z ravnim dnom (približno 18-20 cm), ki jo obložimo s prozorno folijo.
2. Maline s pomočjo mešalnika ali multipraktika zmiksamo v gladek pire. Precedimo ga skozi cedilo, da se znebimo pešk.
3. Želatino pripravimo po navodilih z embalaže.
4. Malinam dodamo sladkor in v kozici počasi segrevamo. Primešamo želatino in jo stopimo.
5. Žele nalijemo v model in ga postavimo v zamrzovalnik.
Priprava temne čokoladne pene:
1. Čokolado nadrobimo in jo stopimo nad soparo ali v mikrovalovki.
2. Segrejemo mleko.
3. Pripravimo želatino in jo primešamo toplemu mleku. Prilijemo čokolado in pomešamo sestavine.
4. Stepeno smetano, ki ni preveč čvrsta, vmešamo s čokoladno zmesjo.
Priprava mlečne čokoladne pene:
1. Priprava mlečne čokoladne pene poteka enako kot priprava temne čokoladne pene.
Priprava belih čokoladnih ploščic:
1. Belo čokolado in jo stopimo nad soparo ali v mikrovalovki.
2. Na kos peki papirja nabrizgamo čokolado v želenem vzorcu.
3. Ko se vzorec skoraj strdi, nadrobimo še temno čokolado in jo po enakem postopku stopimo. Stopljeno čokolado razmažemo po vzorcu iz bele čokolade in pustimo, da se strdi.
4. Strjeno čokolado narežemo na poljubno velike ploščice.
Priprava čokoladne glazure:
1. Pripravimo jo, ko je torta že hladna.
2. Želatino pripravimo po navodilih z embalaže.
3. V kozici zavremo 1,5 dcl vode, sladkor in kakav. Odstavimo in primešamo sladko smetano ter zavremo.
4. Zmes precedimo skozi gosto cedilo in primešamo želatino.
5. Glazuro ohladimo do mlačnega, to je približno 25°C.
SESTAVLJANJE
- Biskvitu izrežemo krog, ga položimo na servirni krožnik. Obod modela obložimo s prozorno folijo in ga položimo na biskvit.
- Na biskvit namažemo čokoladno peno, pokrijemo s prozorno folijo in položimo v hladilnik, da se pena strdi.
- Ko se čokoladna pena strdi, na sredino položimo ohlajen malinov žele. Obod tortnega modela ponovno pokrijemo s prozorno folijo in položimo v hladilnik.
- Mlečno čokoladno peno razmažemo čez malinov žele. Obod tortnega modela ponovno pokrijemo s prozorno folijo in položimo v hladilnik.
- Ko je glazura ustrezno ohlajena, jo prelijemo čez torto.
SERVIRANJE
Torto obložimo s čokoladnimi ploščicami, ljubitelji sadja pa lahko po vrhu potresete nekaj jagodičevja. Posebej dobro se bodo prilegale maline, jagode in borovnice.
Ker gre za nežno in sočno sladico, priporočamo, da jo tako tudi postrežete. Izberite servirne krožnike v beli barvi, na mizo pa dodajte serviete v malinovi barvi.
Izboljšave
Zagotovo imate svojo najljubšo vrsto čokolade, ki jo lahko uporabite tudi pri pripravi sladic. Priporočamo francoske vrste čokolad, kot so La Maison du Chocolat, Weiss, Dalloyau in Drome.
TRIKI
- Če iz koščka peki papirja naredite majhen komet in odrežete konico, boste z lahkoto nabrizgali stopljeno belo čokolado.
- Beljakov sneg bo uspel, če ga pripravljamo z beljaki sobne temperature. Jajca vzemite iz hladilnika od 30 minut do 2 uri pred pričetkom stepanja.
- Mandljeva jedrca z lahkoto olupimo, če jih na hitro blanširamo, a jih moramo potem dobro posušiti.
VIRI
- Recept s slovenskega portala www.gurman.eu, preveden, urejen in dopolnjen po receptu Mateje Kravarić, z bloga M's Bakery (hrv.), naslovna fotografija z istega bloga
- Številni drugi različni viri
- Thinkstock: fotografije v tekstu