Lazanja carbonara v majhnih pekačih
Odkrijte novo različico priljubljene italijanske jedi z receptom za lazanjo carbonara. Združuje klasične sestavine - slanino, parmezan in smetano - s plastmi testenin in bešamela.
Navodila za pripravo
Čas priprave: 25-30 minut
Čas kuhanja: 45-50 minut
Količina: 4 majhni pekači
Iz testenin izrežemo kroge velikosti pekačev.
Slanino dodamo na ponev in jo pečemo do zlato rjave hrustljave zapečenosti. Ne dodajamo nobenih dodatnih maščob, saj ima že sama dovolj maščobe. Popečeno dodamo na cedilo in pustimo da odvečna maščoba odteče. Štiri polne žlice slanine prihranimo za okras.
Sladko smetano, mleko, orešček in česen dodamo v posodo. Maslo na teflonski ponvi stopimo.Dodamo moko in jo pražimo minutko ali dve. Ne sme potemneti. Takrat vlijemo mlečno mešanico in mešamo da se sestavine povežejo. Dodamo sol in med rednim mešanjem na srednji do višji temperaturi mešamo da se zgosti in vidimo sledove metlice. Odstavimo in vmešamo parmezan.
Rumenjake zmešamo in jim med rednim mešanjem dodamo 6 žlic bešamela. Dobro premešamo in vmešamo k bešamel omaki.
Na dno keramičnih posod dodamo malo mleka da pokrije dno. Nato dodamo plast testenin, premažemo s polno žlico bešamela, dodamo malo parmezana in malo sira, nato polno žlico hrustljave slanine in 4-5 žlic mleka. Ponovimo še trikrat. Zaključimo s slojem testenin in bešamela. Na vrh dodamo preostalo mešanico parmezana in sira.
Na tej točki pripravljeno jed lahko položimo v hladilnik za 2-3 dni in spečemo z zamudo ali pa jo spečemo takoj.
Pečemo v segreti pečici na 180 stopinj (segrevanje zgoraj/spodaj) 40-50 minut. Položimo na zgornjo tretjino. Če se zgornji del po nekje 20-25 minutah dovolj zapeče ga za preostali del pokrijemo z aluminijasto folijo.
Pečeni lazanji dodamo prihranjeno slanino in postrežemo.
VIDEO: triki & nasveti
Sestavine
8 svežih lističev lazanja testenin
600 gramov narezane pancete na koščke
1 pest naribanega parmezana
2 pesti naribanega topljivega sira (mocarela, gavda, edamec)
+ cca 100-150 ml mleka
Sestavine za bešamel
4 žlice masla
4 polne žlice moke
800 ml mleka
200 ml sladke smetane
1 čajna žlička soli
1 polna pest naribanega parmezana
1/2 čajne žličke naribanega muškatnega oreščka
1/2 čajne žličke suhega česna
3 rumenjaki
Pripomočki
Majhni keramični pekači
Lesena lepa deska za pod pękač
Kozica za kuhanje bešamela
Metlica
Strgalo za sir
Drobno strgalo za parmezan
Servirne vilice