Ladijce s skuto in orehi
Ana Žontar Kristanc, poznana kot avtorica mnogih kulinaričnih knjig in bloga Anina kuhinja, je za nas pripravila recept za krhke, fine ladijce.
Sestavine
- 1 zavitek zvaljenega listnatega testa
- 6 žlic fine pasirane skute
- 1 do 2 žlici mletega sladkorja
- 6 žlic mletih orehov
- 1 žlica medu 50 ml sladke smetane
- 1 žlica kisle smetane
- 1 vrečka vanilijevega sladkorja
- 1 čajna žlička ruma
- 2 jajci
- limonina lupinica polovice bio limone
- ¼ čajne žličke cimeta
- 1 žlica limoninega soka
- ščepec soli
- 6 celih orehovih jedrc za okras
Priprava
Najprej pripravimo nadeve. Jajci ločimo na beljak in rumenjak. Iz beljakov stepemo sneg. Rumenjaku dodamo 4 žlice vode, zmešamo in pustimo za premaz. Mletim orehom vmešamo cimet. Sladko smetano zavremo in ji vmešamo med, vanilijev sladkor in rum. Vlijemo čez orehe in pustimo minutko, da se ohladi. Skuto zmešamo s kislo smetano, sladkorjem v prahu, limonino lupinico in limoninim sokom. Na koncu ji vmešamo polovico snega.
Ohlajenemu orehovemu nadevu vmešamo drugo polovico snega. Listnato testo zrežemo na oblike kvadratov. Po dolžini nadevamo s skutnim, nato pa še z orehovim nadevom. Zapognemo nasprotne robove, da se prekrižajo in jih dobro stisnemo, da se ne bodo med peko razprli. Premažemo z rumenjakom in na stisnjen del testa dodamo celo jedro oreha.
Na 180 stopinjah pečemo cca. 25 minut. Če imamo parno pečico, za čas peke vključimo delno paro, drugače pa na dno položimo skledico z vodo.