Krofi z Nutello
Juhu, krofi so tu! Recept za popolne krofe, polnjene z Nutello. Si sploh lahko predstavljate kaj še bolj mamljivega?
Za pripravo teh krofov je uporabljen Tefalov cvrtnik, ki vzdržuje konstantno temperaturo olja. Prav zaradi konstatne temperature je cvrtje krofov mnogo lažje, lepši pa bodo tudi na pogled, saj je z njim mogoče ustvariti tudi lepe bele obroče (bel krancelj). Cvrtnik najdete tukaj, mi pa veselo na delo.
Sestavine
- 1 kg
- moke tip 400
- 1 kocka
- svežega kvasa
- 120 g
- sladkorja
- 600 ml
- mleka
- 1,2 dcl
- sončničnega olja
- 1 sadež
- limonina lupinica
- 1/2 čž*
- soli
- 50 ml
- ruma
- 8
- večjih rumenjakov
- za posip
- kristalni sladkor
- za vsak krof
- 1 žlica Nutelle
Postopek priprave po korakih
- 01
Poskrbimo, da so vse sestavine za krofe sobne temperature. Mleko segrejemo do toplega. V polovico toplega mleka vmešamo žličko sladkorja in vanj nadrobimo kvas. Pustimo ga vzhajati 10 minut. V drugo polovico dodamo sladkor in počakamo, da se stopi. - 02
Medtem presejemo moko. Vanjo vmešamo vzhajan kvas. Dodamo sol, premešamo. S kuhalnico počasi in nežno vmešamo rumenjake, limonino lupinico, rum, olje in preostalo sladko mleko. Testo gnetemo 15-20 minut, nato ga pustimo vzhajati 1 uro. To »garaško delo« lahko prepustite tudi kuhinjskemu robotu z močjo vsaj 1.400 W. - 03
Po tem času testo razdelimo na polovico in iz vsake polovice odrežemo stran testo, ki tehta nekje med 50-60 gramov – sama sem se odločila za manjše, ker so zelo nasitni. Velikost je odvisna od želene končne velikosti krofov. Predstavljajte si, da bo končni krof po vzhajanju in cvrtju približno še enkrat večji. Če želite zelo velike krofe, potem tehtajte 80-90 gramov. - 04
Koščke testa oblikujemo v kroglico. Oblikovane krofe pokrijemo s krpo in pustimo na toplem slabo uro. Zadnjih nekaj minut začnemo segrevati olje in sicer na srednjo do nižjo temperaturo (4/9), saj je zelo pomembno, da se krofi cvrejo počasi – tako bodo pečeni in ne surovi na sredini. Če imate termometer ali cvrtnik olje segrejte na temperaturo 155-160 stopinj Celzija. - 05
Ko je olje primerno segreto, vanj dodamo krofe z zgornjim slojem navzdol. Krofi morajo imeti dovolj prostora, da lahko narastejo. Pokrijete jih s pokrovko in pustite, da se cvrejo 5 minut, oziroma dokler na spodnji strani ne postanejo zlato rjave barve. Nato jih odkrijete in obrnete, ter jih tudi na drugi strani cvrete ravno toliko časa, kot ste jih na prvi strani. - 06
Temperatura olja mora biti med 155-160 stopinj Celzija, kar je veliko bolj preprosto uravnavati s Cvrtnikom TEFAL, ki sam skrbi za to, da je temperatura ves čas ista. - 07
Ocvrte krofe obrnite nazaj na glavo, da imajo tudi na vrhu svež sloj olja, nato pa jih takoj povaljajte po sladkorju. Če bodo suhi, se sladkor nanje ne bo prijel. - 08
Nutello na nizki temperaturi segrejemo, da se malce utekočini in jo nabrizgamo v krofe ter poljubno po vrhu okrasimo. - 09
Postrežemo.
V naši trgovini najdete prav vse, kar potrebujete za popolne krofe.
*čž = čajna žlička