(pri nakupu nad 80 EUR)Izdelek je potrebno prevzeti osebno v trgovskem centru Izdelki s starostno omejitvijo potrebujejo potrditev starosti ob zaključku naročila.
Kako varčevati pri uporabi štedilnika?
Poraba energije je odvisna od izbire modela štedilnika – tako od kuhalne površine kot tudi od vrste pečice. Indukcijske površine so varčnejše od plinskih in steklokeramičnih. Ker pa imamo tu opravka z dvema elementoma v enem samem produktu, je najbolje da se ravnamo po energijski nalepki in razredu kateremu štedilnik pripada. Najbolj varčen in učinkovit je energijski razred A+++, najmanj pa razred D. Kaj pa lahko storit še vi sami in pri tem prihranite še nekaj energije oz. zmanjšate stroške?
KUHANJE
- Za kuhanje vedno uporabljajte posode z ravnim dnom, saj bodo neuravnovešene in ukrivljene površine podaljšale čas priprave jedi.
- Glede na pripravo jedi izberite primerno posodo – ta naj bo prilagojena številu porcij in količini živil. Če boste v veliki posodi pripravljali malo količino jedi, boste po nepotrebnem porabili več energije kot v manjši posodi. Med kuhanjem lonec pokrijte s pokrovko, saj se tako toplota zadržuje v njem.
- Lonce in pove pokrijte s pokrovko, če je to mogoče. S pomočjo pokrovke boste hitreje dosegli želeno toploto in pripravili jed ter pri tem porabili manj energije kot sicer.
- Dno lonca in kuhalna površina naj bosta enake ali vsaj podobne velikosti. Tako je prenos toplote maksimalno izkoriščen.
- Dodatni prihranek energije omogoča uporaba ekonom loncev za kuhanje jedi z daljšim časom kuhanja.
PEČENJE
- Za peko je priporočljivo uporabljati temnejše posode, emajlirane ali lakirane, saj črna oz. temna barva bolje absorbira in zadržuje toploto v sebi.
- Ko imate v planu speči več jedi oz. sladic, te pecite eno za drugo, saj bo pečica neprestano ogreta in za to ne bo porabljala preveč energije oz. vam kradla časa pri čakanju na ustrezno ogretje pečice.
- Predhodnega segrevanja pečice se poslužujte le takrat ko recept to od vas zahteva. Saj se pri tem porablja dodatna energija in stroški.
- Pri nakupu se odločite za pečice z večplastnimi stekli na vratih in dobro izoliranimi stenami, ki preprečujejo uhajanje energije.
- V pečicah ne pogrevajte majhnih količin hrane. Zato so bolj primerne kuhalne plošče, mikrovalovne ali konvekcijske pečice.
- Z vključitvijo ventilatorske peke lahko pečete pri nižji temperaturi. Ventilator bo topel zrak enakomerno razpršil po pečici, vi pa boste prihranili energijo.
- Priporočamo, da redno pregledujete tesnjenje vrat pečice, saj lahko toplota pri nezadostnem tesnjenju uhaja iz pečice, pečica pa za delovanje in pripravo hrane porabi več toplote kot sicer.
- Preden je jed končana, pečico izklopite, saj bo ohranila dovolj visoko temperaturo za dokončanje peke.
- Vrat pečice ne odpirajte preveč pogosto, saj se s tem zmanjšuje temperatura v notranjosti pečice.
- Če je mogoče, pecite več jedi naenkrat. Sodobni modeli pečic s 3 ali 4 D funkcijami omogočajo hkratno pečenje različnih živil, pri tem pa ne prihaja do neželenega mešanja vonjev in okusov.