(pri nakupu nad 80 EUR)Izdelek je potrebno prevzeti osebno v trgovskem centru Izdelki s starostno omejitvijo potrebujejo potrditev starosti ob zaključku naročila.
Kako pravilno uporabljati kuhalno ploščo?
Ste kupili novo kuhalno ploščo? Preverite, kako jo morate uporabljati, da bo delovala optimalno in boste dobro izkoristili njeno življenjsko dobo. S preprostimi koraki jo zavarujte pred poškodbami in jo vzdržujte v odličnem stanju. Kuhalna plošča je aparat, ki ga zagotovo uporabljate vsak dan, zato jo uporabljajte pametno in na njej pripravljajte odlične obroke. O pravilni uporabi podučite vse člane gospodinjstva, saj boste le tako dosegali najboljšo uporabo.
UPORABA INDUKCIJSKE KUHALNE PLOŠČE
Za kuhanje na indukcijski kuhalni plošči je potrebno uporabljati posodo z magnetnim dnom.
Če na ploščo položite posodo, ki nima magnetnega dna, plošča ne bo pričela delovati in bo ostala hladna.
- Primerne posode: nerjaveče jeklo, emajlirano jeklo in litoželezne površine
- Neprimerne posode: aluminij, keramika, steklo, baker; posode, ki nimajo magnetnega dna
Posode naj bodo primerne velikosti za posamezno kuhališče, vedno pa jih namestite na sredino kuhališča, saj boste s tem zagotovili visok izkoristek.
Kuhanje z indukcijsko kuhalno ploščo je hitrejše kot pri drugih kuhalnih ploščah, saj se odziva izjemno hitro in toploto ustvari v trenutku.
Na ta način prihranite čas in porabite manj električne energije.
Pri kuhanju na indukcijski plošči ne uporabljajte kovinskega pribora, da preprečite, da bi induciran tok stekel v telo.
Tok potuje po prevodnih materialih, zato kovinske zajemalke in prijemalke zamenjajte s silikonskimi ali lesenimi materiali.
Bodite pozorni na …
- Kuhanje poteka veliko hitreje kot pri drugih kuhalnih površinah, zato imetje vnaprej pripravljene vse sestavine za pripravo jedi.
- Pazite, da se posoda ne segreva, ko je prazna, saj lahko pride do izgube barve ali pregretja.
UPORABA PLINSKE KUHALNE PLOŠČE
Za kuhanje na plinski kuhalni plošči uporabljajte posode z ravnim dnom in pazite, da posoda nima izbočene ali vbočene površine. Posode morajo biti po velikosti usklajene z velikostjo plamena. Posodo postavite na sredino rešetk in plamen prilagodite, da se ne bo širil izpod posode.
Redno izvajajte vzdrževanje in pregledovanje plinskega sistema in plinskih kuhalnih plošč, da boste zagotovili optimalno delovanje plošč.
Bodite pozorni na …
- Plinski kuhalniki so izredno močni in učinkoviti, zato bodite previdni in ploščo redno pregledujte.
- Uskladite velikost posode in gorilnika. Plamen naj ne sega izpod posode, v kateri kuhate.
- Posode in ponve pokrivajte s pokrovkami, saj tako porabite manj energije in hitreje dosežete želeno toploto.
- Redno čistite gorilnike, plamen mora biti modre barve in imeti ustrezno obliko.
UPORABA STEKLOKERAMIČNE PLOŠČE
Pri kuhanju na steklokeramični plošči bodite pozorni, da je posoda čisto in suha, sicer lahko poškoduje ognjišče. Prenos toplote bo najboljši, ko sta kuhalno mesto in dno posode enakih dimenzij in je posoda postavljena na sredino kuhališča.
- Primerne posode: nerjaveče jeklo, lito železo, emajlirano jeklo, baker
- Neprimerne posode: glina, steklo
Pri kuhanju na steklokeramični plošči upoštevajte nekaj kratkih napotkov:
- Če se po plošči razsuje sladkor ali polije sladkana jed, jo takoj obrišite.
- Lonec naj bo med kuhanjem pokrit.
- Z ekonom loncem lahko prihranite še več časa in energije.
- Najprej izberite višjo stopnjo kuhanja, da se površina segreje, nato pa izberite nižjo stopnjo segrevanja.
Stopnja moči | Vrste živil in kuharksi postopki |
1-2 | segrevanje, taljenje čokolade in masla |
3-4 | kuhanje omak, pudinga, golaža |
5-6 | kuhanje zamrznjenih jedi, segrevanje vode, fižol |
7-8 | priprava sveže zelenjave, testenin, rib |
9-10 | intenzivno kuhanje, zrezki, palačinke |
11-12 | cvrenje, priprava zrezkov |
Bodite pozorni na …
- Kuhalnih mest brez posode ne vključujte.
- Kuhalna površina in dno posode morata biti suha in čista.