(pri nakupu nad 80 EUR)Izdelek je potrebno prevzeti osebno v trgovskem centruIzdelek omogoča le dostavo na dom Izdelki s starostno omejitvijo potrebujejo potrditev starosti ob zaključku naročila.

Pri opremljanju kuhinje so glavnega pomena kuhinjski aparati. Brez njih pravzaprav kuhinje ni. Pomemben element je tudi štedilnik. Je osrčje kuhinje, saj z njegovo pomočjo pripravljamo okusne in omamno dišeče jedi. Štedilnik je odlična izbira pri zapolnitvi prostora med kuhinjskimi omaricami, saj v eni enoti vsebuje tako kuhalno površino kot tudi pečico. Če pa na enem delu nimate toliko prostora, potem je boljša odločitev posamezen nakup kuhalne plošče in pečice. Širok nabor različnih modelov omogoča izbor pravega glede na vaše potrebe in želje.
Pri nakupu novega štedilnika je eden izmed pomembnejših kriterijev zagotovo cena. Po navadi si določimo maksimalni znesek, ki smo ga pripravljeni dati za določen aparat. Razpon cen štedilnikov je velik, tako boste našli ugodne kot tudi dražje izvedbe. Cena v večini primerov narašča z večjim številom osnovnih in dodatnih funkcij, kuhalnih površin in pečice, ki jih štedilnik vsebuje in tako uporabniku olajša delo.
Prav tako so cenejši štedilniki običajno dimenzijsko manjši od dražjih izvedb. Štedilniki se med seboj ločijo glede na vrsto kuhališča (električno, indukcijsko, kombinirano, plinsko, steklokeramično), prostornino pečice (od 40 l do 112 l) in vrsto pečenja (3D sistem, večfunkcijska, ventilacijska pečica). Temu primerno pa se giblje tudi cena.
Prostostoječi štedilniki imajo običajno višino 85 cm, globino 60 cm in širino med 50 ter 60 cm. Na trgu je moč najti tudi drugačne izvedbe štedilnikov, ki so oblikovani za manj prostorne kuhinje. Primerni so za manjša gospodinjstva do dva člana družine. Za večja gospodinjstva pa so na razpolago seveda tudi večje – razširjene izvedbe klasičnih štedilnikov.
Običajno imajo kuhalne površine 4 kuhališča:
Indukcijska površina ne segreva celotne površine tako kot steklokeramična, temveč greje le v dimenzijah sklede, ki je postavljena na kuhališče.
Zagotavljajo kuhanje z nižjo porabo energije in časa. Indukcijska kuhalna plošča takoj doseže želeno stopnjo toplote, ohladi pa se hitro po izklopu plošče. To jo uvršča med najvarnejše, saj ne delujejo če na površini ni posode.
Indukcijska plošča ima steklokeramično površino, na njej pa je potrebno uporabljati posodo z magnetnim dnom, ki se prime na površino. Temperatura na kuhalni plošči se regulira na dotik ali preko vrtljivih gumbov.
Odlika takšnega tipa kuhalne površine je izredna odpornost na odrgnine in enostavno čiščenje. Imajo dvojna ali trojna območja, ki ustrezajo različnim velikostim posod. Temperatura na kuhalnih ploščah se regulira na dotik ali preko vrtljivih gumbov.
Ko posamezno kuhalno območje izklopite, je še vedno vroče in kuha dalje, zato je posodo potrebno odstaviti s kuhališča. Na vsakem kuhališču je kontrolna lučka, ki se obarva in pove, ali je kuhališče varno za dotik. Grelna plošča se hitro segreje na želeno temperaturo, okolica plošče pa ostane hladna.
Plinske površine omogočajo hitro pripravo hrane in takojšnje ogrevanje. Kuhanje poteka na odprtem plamenu, nastavitev plamena določa jakost kuhanja in se ga regulira s pomočjo vrtljivih gumbov.
Poznamo dve vrsti plinskih kuhalnih plošč:
Plinsko kuhališče je izredno močno, saj prične delovati takoj, ob ugasnitvi pa vretje preneha. Sodobni modeli imajo vgrajena varovala za preprečevanje uhajanja plina ob morebitni ugasnitvi plamena.
Plinska pečica je dobra izbira kadar ni možnosti priključitve v električno omrežje, namreč tudi pečica deluje na plin. Enostavno se jo priklopi na plinsko jeklenko.
3D peka omogoča kakovostno pečenje na vseh nivojih, saj kroženje zraka poteka v vse smeri ne glede na to ali pečete na enem ali več nivojih. Gre za sodoben način peke pri kateri hkratno delujejo vsi grelci v pečici in zato se temperatura enakomerno porazdeli po vsej pečici. Velika prednost takšnega načina pečenja je hkratna peka več različnih jedi brez mešanja vonjav in okusov.
Statično pečenje deluje po principu sočasnega delovanja obeh grelcev – spodnjega in zgornjega.
Takšna pečica omogoča več različnih načinov pečenja.
Pečica vsebuje krožni grelec in ventilator, ki zagotavljata peko različnih jedi. Hkrati je možno peči do tri različne jedi s podobnimi nastavitvami temperature, pri tem pa se vonji ali okusi med seboj ne bodo mešali.
Program dodane pare ustvarja pravo količino pare, ki zagotavlja, da bo kruh lepo narastel in imel hrustljavo skorjico. Vse, kar morate storiti, je, da v pečico dodate nekaj vode, izberete program z dodatkom pare in pustite pečici, da naredi vse ostalo.
Energijski razred se razbere s pomočjo barvne skale in nam pove indeks učinkovitosti. Štedilnike se deli v razrede od A+++ do D, pri čemer je razred A+++ najvarčnejši, razred D pa ima največjo porabo. Vsak + pomeni 10 % nižjo porabo od deklariranega razred A. Torej A + pomeni 10 % nižjo porabo, A ++ pomeni 20 % nižjo porabo in A +++ pomeni 30 % nižjo porabo od energijskega razreda A.
Iz energijske nalepke boste razbrali še:
Pri nakupu štedilnika lahko z izbiro enega iz najvišjih energetskih razredov privarčujete pri porabi energije.
Pri štedilnikih z elektronskim zaslonom in uro je možno nastaviti čas pečenja. Namreč pečica se po končanem pečenju sama izklopi, hkrati pa tudi signalno označi konec peke. V večini primerov poleg dolžine peke lahko nastavite tudi začetek pečenja, torej zamik vklopa pečenja.
Takšen način pečenja je možen pri 3D in ventilacijski peki, saj v teh primerih ventilator omogoča dobro kroženje zraka po pečici. Seveda lahko pečete v več nivojih tudi v drugih pečicah, a boste morali na vsake toliko časa menjavati nivoje. Ventilator pa poskrbi za enakomerno kroženje med posameznimi elementi v pečici, s tem se zmanjša porabo energije in poveča hitrost pečenja.
Veliko sodobnih štedilnikov vsebuje že funkcijo odmrzovanja v pečici. Tako bodo zmrznjene jedi hitro in zdravo odmrznjene. S tem programom se vključi ventilator in kroženje zraka omogoči odmrzovanje.
Statično pečenje deluje po principu sočasnega delovanja obeh grelcev – spodnjega in zgornjega.
Če se zaradi različnih razlogov zgodi, da se ugasne plamen na gorilniku, se bo aktiviral varnostni sistem. Ta samodejno prekine dovod plina in prepreči njegovo uhajanje.
Zagotavlja varno in enostavno vžiganje plinskih gorilnikov.
Danes ima večina pečic že vgrajeno funkcijo ohlajevanja vrat, ta so sicer topla, vendar ne vroča oz. se na njih ne morete speči.
Nekatere vgradne pečice imajo samočistilne – katalitične obloge. Na njih ob visoki temperaturi poteka oksidacija in maščobni delec pade na oblogo. Tam spremeni strukturo in maščoba na dotik ni več mastna.
BLAGOVNA ZNAMKA | GARANCIJA* | SERVIS** |
Beko | 5 let | povsod po Sloveniji |
Bosch | 2 leti | Ljubljana |
Candy | 2 leti | povsod po Sloveniji |
Gorenje | 5 let | Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Velenje |
Korting | 2 leti | Servisna mesta Gorenje. |
* Nekateri proizvajalci nudijo podaljšano garancijo. Pred nakupom preverite pogoje posameznega proizvajalca.
** Za najbližji uradni servis se pozanimajte pri prodajalcih bele tehnike v vašem najbližjem trgovskem centru Merkur.
S to funkcijo za čiščenje ne boste porabili veliko časa. V pekač vlijte pol litra vode in vklopite funkcijo. Po 30 minutah se madeži in ostanki maščobe zmehčajo, zato jih lahko enostavno obrišete.
Pri temperaturi nad 85 °C in več katalitične plošče v notranjost pečice absorbirajo nečistočo in maščobo.
Tiho in lahko zapiranje vrat pečice, za zaprtje je potreben le nežen dotik.
Funkcija, ki pečico segreje na tako visoko temperaturo, da se umazanija sežge in spremeni v pepel. Pepel preprosto obrišete s krpo.
Napredni sistem omogoča peko treh jedi hkrati. Pri tem ne prihaja do mešanja vonjev. 3 D sistem oskrbuje vsak pladenj ločeno, vroč zrak pa se prenese na zadnjo steno pečice.
enakomerna porazdelitev toplote za popolne rezultate – na kateri koli ravni. To pomeni, da lahko hrano položite na katero koli raven, od prve do četrte, in rezultat bo vsakokrat popoln. Lahko tudi pečete na do štirih ravneh hkrati, rezultat pa je od vrha do dna odličen.
S funkcijo počasnega pečenja se jedi pri nizkih temperaturah pečejo do šest ur. Meso in ribe se zmehčajo in ohranijo svojo aromo.
Metoda pečenja (»cvrtja«) z vročim zrakom ne zahteva maščob za doseganje hrustljave zlate skorje. Omogoča zdravo pripravo živil z manj maščob. Tako so živila pripravljena v krajšem času in odličnega okusa. Primerno za vnaprej pripravljenih zamrznjenih izdelkov, kot so pomfrit in piščančji medaljončki.
Ta program ustvarja popolno okolje za peko z paro in zagotavlja, da bodo vaše jedi popolno vzhajale oziroma imele popolno skorjico, in sočno notranjost. Vse kar morate storiti je, da v plitev pladenj/dno pečice vlijete nekaj vode, izberete program z dodatkom pare in pustite pečici, da opravi svoje delo.
Kombinacija večjega in manjšega zgornjega grelca, omogoča optimalno porazdelitev toplote, kar vodi v najboljše rezultate pečenja, tako da je hrana vedno hrustljava od zunaj in mehka od znotraj.
Način priprave v korakih zagotovi povsem samodejno uravnavanje temperature med izbranim načinom peke. Ker odpiranje vrat med peko ni potrebno, ta program pomeni tudi dodaten prihranek energije. Takšen način peke je idealen za spretnejše uporabnike ter za jedi, kot sta na primer kruh ali lazanja, pri katerih je med peko potrebno spreminjati temperaturo.
Z nadziranjem temperature znotraj jedi, sonda s pomočjo senzorja vodi cel proces in aktivira alarm, ko je le-ta pečena.
Funkcija hitrega predgretja je še posebej priročna za pripravo jedi, pri katerih mora biti pečica predhodno že dobro segreta.
Opcija Gratin ustvari popolno skorjico na lazanji, mesu in gratiniranem krompirju in ostalih gratiniranih jedeh.
ohrani toploto jedi in omogoča segrevanje skodelic in krožnikov .
za enostavno čiščenje upravljalne plošče.
Če se plamen na gorilniku ugasne zaradi prepiha ali drugega razloga, se samodejno aktivira varnostni sistem, ki prekine dovod plina. Tako ni skrbi po nepotrebnem uhajanju.
Če imate doma majhne otroke, vas bo ta funkcija razveselila, saj z zaklepanjem preprečuje, da bi spreminjali nastavitve.
Funkcija, ki poveča zmogljivost segrevanja in skrajša čas. Močno segrevanje kuhalne površine in zadrževanje konstante na nastavljeni temperaturi.
Kuhališče se lahko s pomočjo programske ure samodejno izklopi po nastavljenem številu minut.
Prikazovalniki z lučkami opozarjajo, da so določena polja topla – dokler so lučke prižgane, se teh polj ne dotaknite.
Plošča samodejno prekine delovanje, če na ploščo dalj časa ne postavite posode.
Dve grelni površini se lahko združita v večjo, na katero namestite podolgovat pekač ali več posod. Senzor se prilagodi celotnemu dnu posode.
Kuhališče po vklopu samodejno zazna položaj lonca in aktivira prav to kuhalno polje, ki je glede na velikost lonca lahko enojno ali povezano.
Ob vklopu se tradicionalno okroglo kuhalno polje spremeni v večjo in ovalno površino, ki je primerna zlasti za širše lonce.
Plinski gorilnik prižgete tako, da z eno roko enostavno pritisnete gumb in ga obrnete na želeno stopnjo, pri čemer je vaša druga roka povsem prosta.
Ni izdelkov v košarici
Ni izdelkov v košarici
Za izbran trgovski center vam bomo samodejno prikazovali zaloge.
Vaš trenutno izbrani trgovski center je .
Ste že nakupovali v Merkur spletni trgovini?
PrijavaŠe niste nakupovali v Merkur spletni trgovini?
Ustvarite račun in nakupite hitreje.
Ob registraciji si lahko ustvarite tudi kartico MERKUR Zate, s katero si zagotovite dodatne prihranke.
Prikaz zalog je informativne narave. Točen podatek dobite v izbranem trgovskem centru.
Seznam želja se nalaga...