(pri nakupu nad 80 EUR)Izdelek je potrebno prevzeti osebno v trgovskem centru Izdelki s starostno omejitvijo potrebujejo potrditev starosti ob zaključku naročila.
Juha iz pečene zelene
Topla domača juhica se prileže v vsakem letnem času, najlepše pa nas pogreje v hladnih mesecih. Juhe so dober začetek vsakega kosila, privoščite pa si jo lahko tudi kot samostojno jed za večerjo ali z njo pogostite prijatelje. Privoščite si lahko, dišečo zelenjavno poslastico kremne teksture, ki je dodelana s korenčkom, čebulo, papriko in sladko smetano.
ČAS PRIPRAVE: 60-90 MINUT
ŠTEVILO PORCIJ: ZA 6-8 OSEB
SESTAVINE:
- 1 kg zelene
- 2 srednje velika korenčka
- 1-2 manjši rdeči papriki
- 1 srednje velika čebula
- 3-4 žlice ekstra deviškega olivnega olja
- 3 dl sladke smetane
- 2 l zelenjavne osnove
- sol
- 3-4 stroki česna
- 3-4 vejice timijana
KORAK ZA KORAKOM:
- S peki papirjem obložimo pekač in pečico ogrejemo na 200 stopinj.
- Olupimo in na koščke narežemo zeleno.
- Očistimo korenčka in ju podložno razpolovimo.
- Olupimo čebulo in jo razkosamo na četrtine.
- Razpolovimo papriko in ji odstranimo semena ter olupimo česen.
- V pekač položimo pripravljeno zelenjavo, vmes dodamo česen in timijan, vse skupaj pa pokapamo z olivnim oljem. Pekač v zadnjem koraku pokrijemo z alu folijo, nato pa ga za 30 minut položimo v pečico.
- Folijo odstranimo, temperaturo pa znižamo na 180 stopinj in zelenjavo pečemo do 30 minut, da se zmehča.
- Zelenjavo vzamemo iz pečice in jo pustimo počivati 15 minut.
- Zavremo zelenjavno osnovo.
- V posodo stresemo zelenjavo in prilijemo toliko zelenjavne osnove, da jo prekrije. Mešanico s paličnim mešalnikom zmiksamo v gladek pire.
- Mešanici prilijemo smetano in dobro premešamo. Nato dodajamo zelenjavo osnovo, da dobimo želeno gostoto.
- Juho pristavimo, solimo in zavremo.
NAMIG
- Zelenjavno osnovo lahko nadomestimo z vodo v kombinaciji z jušno kocko ali s čisto govejo juho.
- Za zelo fino kremno juho moramo zmiksano pretlačiti skozi fino cedilo ali kuhinjsko sito.
- Zeleno najbolje kombiniramo s čebulo, česnom, drobtinami, gobami, jabolki, orehi, lešniki, paradižnikovo mezgo, pomarančami, porom, smetano in timijanom.
VIRI
- Recept s slovenskega portala www.gurman.eu, preveden, urejen in dopolnjen po receptu kremna juha iz pečene zelene z bloga O slanom & slatkom: o svemu. (hrv.); fotografija z istega bloga
- Številni drugi različni viri
- Thinkstock: fotografije v besedilu