Lahmacun Jufka, zvita turška pica
Lahmacun jufka je zelo okusna jed, ki izvira iz bližnjega vzhoda in je znana po svoji vsestranskosti ter bogatem okusu.
Lahmacun jufka je naravnost odlična izbira za kosilo ali večerjo. Osnova jufke je vlečeno testo, ki ga napolnimo z okusnim mesom in svežo zelenjavo. Postopek priprave ni zelo zahteven, zahteva pa vseeno nekaj potrpežljivosti in natančno sekljanje. Potrebovali boste kakovosten & oster nož! :) Rezultat na koncu bo hrustljava in sočna jed, ki bo navdušila vse ljubitelje domače kuhinje.
Osnovne sestavine:
- 6
- lističev vlečenega testa
- 150 ml
- vode
- 2 polni žlici
- moke
- 2 žlici
- olje
Sestavine za nadev:
- 650 g
- mletega mesa
- 2
- paradižnika
- 1/2
- rumene paprike
- 1/2
- zelene paprike
- 1 čž
- česna v prahu
- 1 čž
- sladke paprike v prahu
- 2 vejici
- peteršilja
- mali šopek
- svežega drobnjaka
- 2/3 čž
- soli
- opcijsko
- čili v prahu
Sestavine za postrežbo:
- 1
- narezan paradižnikk
- 1
- narezana kumara
- 1
- narezana čebula
- narezan peteršilj in drobnjak (ali samo peteršilj)
- limonin sok
Postopek priprave po korakih
- 01
Na drobno narežemo papriki, paradižnik, čebulo, peteršilj in drobnjak. Kakšen košček sem in tja lahko ostane. - 02
Zmes zmešamo z mletim mesom in mu dodamo tudi česen v prahu, sladko papriko v prahu, sol in čili po okusu. Premešamo v enotni nadev. - 03
Vodo zmešamo z moko in oljem. - 04
Peki papir premažemo ali posprejamo z oljčnim oljem. - 05
Nanj dodamo prvi sloj vlečenega testa in ga premažemo z moknato tekočino. Robove po potrebi zavihamo da ne gledajo preko papirja za peko. Dodamo nov sloj in postopek ponovimo. - 06
Zaključimo s tretjim slojem testa – tega ne premažemo z moknato tekočino. Tega premažemo s polovico nadeva. - 07
Položimo v segreto pečico na 230-240 stopinj. Najprej za 12-14 minut na polički bližje vrhu. Ko je vrh lepo zapečen do željene barve, pekač prestavimo na najnižjo poličko pečice in pečemo še nadaljnih 5 minut, da se zapeče še od spodaj.
- 08
Jufko razpolovimo. Nadevamo z željeno zelenjavo in pokapamo z limoninim sokom. Zvijemo v jufko. Po okusu razpolovimo ali pa postrežemo v večji različici.