Jagodni tiramisu s čokolado
Ana Žontar Kristanc, poznana kot avtorica mnogih kulinaričnih knjig in bloga Anina kuhinja, je za nas pripravila božanski recept za jagodni tiramisu v kozarcu in s čokolado.
Jagodni Tiramisu v kozarcu
Sestavine
- 750 ml mascarpone sira
- 4 večja jajca
- 100 gramov sladkorja v prahu
- 1 strok vanilije
- ščepec soli
- 300 do 400 ml ohlajene sladkane kave
- 3 do 4 žlice ruma
- 10 okroglih piškotov po želji
- 150 ml sladke smetane
- 150 gramov temne čokolade
- 6 do 10 celih jagod
Kako pripravimo jagodni tiramisu v kozarcu?
Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Rumenjakom dodamo sladkor in semena vanilijevega stroka ter jih miksamo do svetlo rumene barve. Beljakom dodamo ščep soli in jih miksamo toliko časa da nastane sneg. K rumenjakom dodamo mascarpone in dobro premešamo. Sneg počasi vmešamo v jajčno kremo.
Sladkano kavo zmešamo z rumom. Polovico jagod razrežemo na koščke. Pripravimo kozarce.
Na dno kozarca nabrizgamo manjšo količino kreme. Nanjo pritisnemo en namočen piškot. Ob rob razporedimo narezane jagode.
Nadaljujemo s sloji kreme in namočenih piškotov, da pridemo skoraj do vrha kozarčka. Potrebujemo še kakšen centimeter prostora. Kozarce za nekaj časa postavimo v hladilnik.
Sladko smetano zavremo. Vanjo vmešamo nadrobljeno čokolado. Pustimo stati minutko, nato pa zmešamo v enotno zmes. Pustimo da se ohladi. Čokolado prelijemo na vrh kozarčkov. Okrasimo z jagodami in voila!