(pri nakupu nad 80 EUR)Izdelek je potrebno prevzeti osebno v trgovskem centru Izdelki s starostno omejitvijo potrebujejo potrditev starosti ob zaključku naročila.
Hrustljavo pečen piščanec
Poskrbite, da bo v vašem domu prijetno zadišalo po okusnem kosilu. Piščanec je velikokrat na jedilniku slovenskih družin. A tokrat ga z našo pomočjo pripravite nekoliko drugače! Hrustljavo zapečena skorja naj obdaja sočno pečeno in mehko meso. Pa dober tek!
ČAS PRIPRAVE: 90 MIN
ŠT. PORCIJ: 2 – 4 OSEBE
SESTAVINE:
- 1 manjši piščanec
- ekstra deviško olivno olje
- sol
- beli poper v zrnu
KORAK ZA KORAKOM:
- Piščanca je najprej potrebno očistiti. Oprhamo ga pod tekočo vodo in posušimo.
- Pečico segrejemo na 190°C.
- Posušenega piščanca premažemo z oljem in ga nato potresemo s soljo, sveže mletim poprom, po okusu pa ga lahko tudi povežemo oz. dresiramo.
- V litoželezni ponvi segrejemo olje in piščanca s prsno stranjo navzdol položimo vanjo. Počasi ga pečemo 3 minute na eni strani, ga obrnemo in še na drugi strani pečemo 3 minute.
- Ponev s piščancem položimo za približno 80 minut v segreto pečico. Čas pečenja v pečici je odvisen od velikosti piščanca.
- Ko je piščanec dovolj pečen, ga vzamemo iz pečice in pokrijemo z alu folijo. Počiva naj 15 minut.
- Piščanca razkosamo.
SERVIRANJE
Okusno hrustljav piščanec s sočno sredico se odlično prileže s krompirjevim pirejem ali prilogo po želji.
Namigi
- Najokusnejši piščanci ponavadi tehtajo okoli 1 kg. Pri večjih kosih perutnine je razmerje med mesom in kostmi ugodnejše.
- Za še boljši okus piščanca, lahko pred peko v njegovo trebušno votlino potisnemo košček masla.
Odločite se pa lahko tudi za neolupljeno jabolko, vejico rožmarina, timijana ali koprca. - Težka litoželezna posoda dolgo zadržuje toploto in omogoča hitro in dolgotrajnejšo pripravo jedi. V njej pa ne pripravljamo zelenjave, saj se v njej uniči večina vitamina C.
- Najkakovostnejše pečice se segrejejo na nastavljeno temperturo, pri slabših pečicah, pa lahko pride tudi do odstopanja 30°C.
- Odstopanje pečice lahko izmerimo s kuhinjskim termometrom.
VIRI
- Recept s portala www.gurman.eu, preveden, urejen in dopolnjen po receptu pečeni piščanec s hrustljavo kožico s portala Best Recipe Box.
- Številni drugi različni viri
- Thinkstock: fotografije v besedilu.