
Hren z jabolki, smetano ali vložen

Hren (Armoracia rusticana) so kot zdravilno rastlino poznali že stari Grki in Rimljani. Hipokrat ga je omenjal zaradi njegovih zdravilnih lastnosti, Rimljani pa so ga uporabljali tako v kulinariki kot v zdravilstvu – denimo za lajšanje bolečin v mišicah, prebavnih težav in kot antiseptik za rane.
Hren kot zdravilna rastlina
Zaradi močnih eteričnih olj, zlasti spojine sinigrin, hren deluje protibakterijsko in protivnetno, zato ga danes pogosto imenujemo kar naravni antibiotik. Poleg tega spodbuja prebavo, čisti dihalne poti in poživlja telo. Povezujejo ga tudi z zniževanjem krvnega tlaka, zato ni presenetljivo, da ima pomembno vlogo v tradiciji, kjer simbolizira moč, očiščenje in zdravje po koncu posta.
Priporočamo, da hren najde prostor na domačem jedilniku skozi vse leto – ne le kot del tradicionalne slovenske velikonočne pojedine, temveč tudi kot okusna in zdravju koristna popestritev vsakodnevnih obrokov. Naj bo v obliki naribanega hrena ob mesnih jedeh, kot sestavina domačih omak, namazov ali celo kot aromatičen dodatek solatam – z njegovimi ostrimi, poživljajočimi notami boste telesu naredili uslugo in hkrati obogatili svojo kulinarično izkušnjo.
Korenine lahko izkopavamo čez vse leto, a pozor! Kot so znale povedati naše babice, je najboljša korenina, izkopana v mesecih, ki se končajo na –r, torej vse od septembra pa do februarja. Takrat ima namreč čvrsto belo meso, polno ostrih sokov, v preostalih mesecih pa to ostrino izgubi zaradi odganjanja listov in cvetenja. (Vir: nacionalni portal Naša super hrana)


HREN
S SMETANO
- 250 g kisle smetane
- 50 ml sladke smetane
- 1–2 žlici jabolčnega kisa
- 2 pesti naribanega hrena
Postopek
Hren naribamo, nato pa ga z vsemi ostalimi sestavinami dobro zmešamo in direktno postrežemo ali shranimo v hladilnik za kasneje.


HREN
Z JABOLKI
- 2 jabolki
- 2 žlici kisa
- 3-4 žlice vode
- 2 pesti naribanega hrena
Postopek
Hren in jabolki enakomerno naribamo, nato oboje zmešamo z vsemi ostalimi sestavinami in postrežemo ali shranimo v hladilnik.


HREN
V KOZARCU
- 2-3 pesti naribanega hrena
- 1 žlica sladkorja
- 1/2 čajne žličke soli
- jabolčni kis + 30 ml olja
Postopek
Hren naribamo in damo v kozarček. Solimo in sladkamo. Zalijemo s kisom, da je hren prekrit, na vrh pa vlijemo še olje. Zapremo in hranimo v hladilnik.
Ana je uporabila spodnje izdelke iz naših trgovin.
Verjamemo, da bodo prav prišli tudi vam.





