Gratinirano Kislo zelje s klobaso in starim kruhom
Kako lahko uporabimo star kruh v slastnem kosilu? Privoščite si kislo zelje s klobaso in starim kruhom na način, ki nas vse spodbuja, da smo lahko v odnosu do hrane še bolj skrbni in še bolj odgovorni.
Recept je pripravljen z namenom "zero waste" novoletne zaobljube in prikazuje kako spretno lahko uporabimo star kruh za kosilo.
Sestavine:
- 6
- polovičk klobas
- 1kg
- kislega zelja
- 200g
- suhega kruha
- 1 čž
- soli (po okusu)
- 1/2 čž
- belega popra (po okusu)
- 3
- lovorjevi listi
- 1 čž
- sladkorja
- 600 ml
- kisle smetane
- 3
- jajca
- +
- gorčica za postrežbo
Postopek priprave:
- 01
Mleko segrejemo do vročega in kruh prelijemo, ter premešamo. Kislo zelje z vročo vodo preperemo do željene kislosti. - 02
Ponev namastimo in na njej popečemo narezano izbrano klobaso. Ko je malce popečena dodamo ožeto kislo zelje. - 03
Dodamo sladkor, polovico popra, polovico soli in lovorjeve liste. Pražimo da se vse sestavine zapečejo. - 04
Kruh zmešamo z nadevom in preložimo v namaščen pekač. - 05
Kislo smetano zmešamo s stepenimi jajci. Dodamo sol in poper. Prelijemo čez pripravljen nadev. - 06
Položimo v segreto pečico na 200 stopinj za cca 25-30 minut da se vrh malo zapeče. - 07
Postrežemo z gorčico.
Video: Anin video s podrobnostmi o pripravi si lahko ogledate tudi na našem YouTube kanalu.