(pri nakupu nad 80 EUR)Izdelek je potrebno prevzeti osebno v trgovskem centru Izdelki s starostno omejitvijo potrebujejo potrditev starosti ob zaključku naročila.
Dvojna čokoladna torta s kremo in prelivom
Ste ljubitelji čokolade in vam nikakor ni dovolj klasična čokoladna torta? Mi vam priporočamo, da svoje želje potešite z dvojno dozo čokolade v eni sami torti. Čokolada se nahaja v kremi kot tudi v prelivu. Njena priprava pa je več kot enostavna, zato ne odlašajte in si jo privoščite!
ČAS PRIPRAVE: 45 MIN
ŠT. PORCIJ: 8
SESTAVINE
Podlaga:
- 500 g piškotnih drobtin
- 200 g stopljenega masla
- 2 žlici sladkorja
- čepec soli
Čokoladna krema:
- 300 g čokolade (Twix, Snickers, Mars) – priporočljivo je da ima čokolada vsaj 55% kakava
- 200 g vsaj 70% čokolade
- 5 dl sladke smetane
Čokoladni preliv, ganache:
- 100 g temne čokolade
- 2 dl sladke smetane
KORAK ZA KORAKOM
Podlaga:
- Tortni model (26 cm) namažemo z maslom in ga potresemo z moko
- Pečico segrejemo na 180°C.
- Kekse je potrebno na drobno zmleti. To lahko naredimo s pomočjo multipraktika ali pa kekse zavijemo v kuhinjsko krpo oz. damo v vrečko in jih stremo s kladivom za meso.
- Zdrobljenim keksom je potrebno dodati stopljeno maslo, sladkor in sol. Vse sestavine moramo povezati skupaj. Lahko pregnetemo z rokami ali pa si pomagamo z multipraktikom. Gnesti ali mešati moramo dokler ne dobimo drobtinasto zmes, ki je podobna vlažnemu pesku.
- Dobljeno zmes stresemo v model in jo vtremo na dno modela. Po robu oboda oblikujemo 4-5 cm visok rob.
- Model pečemo 10-12 minut v ogreti pečici, dokler podlaga ne postane zlato rumene barve.
Namig: podlago ni potrebno peči, lahko jo pustimo tudi presno. V tem premeru jo je potrebno postaviti za 1-2 uri v hladilnik. - Pečeno podlago je potrebno s skodelico pritisniti na dno in obod modela. Podlaga naj se pred nadaljnjo uporabo ohladi.
Čokoladna krema:
- Smetano je potrebno segreti skoraj do vretja, nikakor pa ne sme zavreti.
- Segrejemo posodo. Narežemo čokoladice na drobne kocke, stresemo jih v vročo posodo in počakamo da se primejo na dno posode. Čokoladi dodamo prej ogreto smetano in mešamo, da se čokoladice stopijo. Posodo odstavimo in ohladimo na sobno temperaturo.
- Smetano stepemo v čvrsto strukturo in jo vmešamo v ohlajeno čokoladno zmes.
- Čokoladno kremo sedaj nanesemo na ohlajeno podlago v modelu.
Namig: Stepena smetana bo veliko bolje uspela, če jo pred stepanjem vzamemo neposredno iz hladilnika. Poleti pa jo zaradi visokih temperatur lahko za cca. 15 minut ohladite tudi v zamrzovalniku.
Čokoladni preliv, ganache:
- Smetano je potrebno segreti skoraj do vretja, nikakor pa ne sme zavreti.
- Čokolado nadrobimo na manjše koščke in jo prelijemo s prej ogreto smetano. Mešamo toliko časa, da se čokolada stopi, nato pa preliv ohladimo na sobno temperaturo.
- Z ohlajenim ganachem prelijemo čokoladno kremo v obodu.
- Čokoladno torto za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se ustrezno strdi.
Namig: Ganache je francoski izraz za žametasto in gladko zmes smetane in čokolade. Pripravljeno kremo lahko uporabimo tudi za pripravo pralinejev in piškotov.
SERVIRANJE
Ko je čokoladna torta dovolj ohlajena in kompaktno stoji skupaj, je primerna za rezanje in serviranje. Po nekaj urnem hlajenju v hladilniku se bo tudi dovolj prežela s čokoladno kremo in prelivom.
VIRI
- Recept s portala www.gurman.eu, preveden urejen in dopolnjen po receptu iz bloga Sweetheart (hrv., angl.), naslovna fotografija z istega bloga.
- Številni drugi različni viri
- Thinkstock: fotografije v besedilu