(pri nakupu nad 80 EUR)Izdelek je potrebno prevzeti osebno v trgovskem centru Izdelki s starostno omejitvijo potrebujejo potrditev starosti ob zaključku naročila.
Domača jetrna pašteta
Za okusen in hranljiv obrok poskusite pripraviti domačo jetrno pašteto. Navdušila bo vaše brbončice, hkrati pa vas podprla s hranilnimi snovmi. Ne pozabite na izbiro kakovostnih sestavin ter svežih zelišč, ki bodo zagotovila optimalen okus in kakovost.
Če je le možno, kupimo jetra domačih (ekoloških) piščancev, taka so veliko bolj zdrava. Jetra so odličen vir vitaminov B (predvsem B12, pa tudi folatov, B2), železa, vitamina A in drugih hranil.
S svežimi zelišči dodamo veliko koristnih snovi (vitaminov, mineralov, antioksidantov) in poskrbimo za boljšo prebavljivost jedi. Peteršilj je prava zakladnica hranil in je eno najbolj zdravilnih zelišč. Vsebuje veliko mineralov (železo, mangan, kalcij, magnezij, kalij…), vitaminov (C, folate, A, E, B1…), klorofila in drugih fitohranil. Zato si ga le obilno privoščimo.
Tudi drobnjak je prava vitaminska bomba, ki pa je ni dobro kuhati – na že pripravljeno jed narežemo svežega. Drobnjak je sorodnik čebule in česna, vendar je veliko blažji in primeren tudi za ljudi, ki ju ne prenesejo.
Sestavine, ki jih potrebujemo za recept za jetrno pašteto:
-
250 g piščančjih jeter
-
1 velika čebula
-
malo maščobe za dušenje čebule (najraje uporabim prečiščeno kokosovo)
-
25 g masla ali nekaj žlic hladno stisnjenega olivnega olja
-
sol, poper
-
Zelišča: timijan, drobnjak, peteršilj
Čebulo očistimo, narežemo in na srednji ali nizki temperaturi počasi dušimo, da se razpusti in na koncu malo karamelizira.
Dodamo narezana jetra in vse skupaj pražimo/dušimo, po 3-4 minutah dodamo 0,5 dl vode in kuhamo še kako minutko.
Odstavimo, dodamo začimbe (drobnjak dodamo malo kasneje) in malo ohladimo. Jetrca predenemo v sekljalnik, dodamo drobnjak, maslo (počakamo, da se razpusti) ali olivno olje in gladko sesekljamo.
Nasveti in namigi:
- Če želimo, lahko v pašteto vmešamo še kak dodatek. Odlično se podajo grobo zdrobljena bučna semena, praženi šampinjoni (lahko jih dodamo že na čebulo in zmiksamo, če ne želimo koščkov), narezane olive …
- Začimbe, ki tudi pašejo zraven so majaron, čili, rdeča paprika, rožmarin, sveža bazilika…
- Pašteto postrežemo z veliko sveže pomladne zelenjave: redkvice, solata, sveži šparglji, mlada čebula... Zelenjavo lahko uporabimo tudi namesto kruha.