Cuccidati - italijanski praznični figovi piškoti
Cuccidati - italijanski figovi piškoti, so tradicionalna sicilijanska sladica, ki se običajno pripravlja med božično sezono. Če jih shranite v praznično dekorativno posodico, so lahko popolno darilo decembrskih dobrih mož.
Ti piškoti so sestavljeni iz testa, napolnjenega z bogato mešanico sestavin, vključno s suhimi figami, rozinami, oreščki (kot so mandlji ali orehi) in različnimi začimbami, kot je cimet.
Ko so piškoti cuccidati pečeni, se jih obogati s sladkorno glazuro in barvnimi mrvicami. Kombinacija sladkega, začinjenega nadeva in hrustljavega testa jih naredi za izjemno poslastico.
Vsaka družina ima svojo različico ali celo skrivno sestavino, zaradi česar so ti piškoti še poseben del praznične tradicije.
Navodila za pripravo
Čas priprave: 20 minut
Čas kuhanja: cca 15-20 minut
Količina: cca 35 piškotov
Sestavine: na seznam
Moko, sladkor in pecilni prašek zmešamo. Dodamo maslo in zmiksamo z impulzi. Dodamo jajci in limonin sok in zmiksamo v enotno testo. Testo zavijemo v folijo za živila in položimo naprej v hladilnik za eno uro.
Medtem pripravimo nadev. Figam odstranimo peclje, jih olupimo in narežemo. Vse sestavine dodamo v multipraktik in mešamo, da se oblikuje enotna zmes. Pokrijemo jo za čas hlajenja testa.
Delovno površino namokamo ker se testo rado prime. Testo zvaljamo na debelino 2-3 milimetrov in v obliko pravokotnika. Robove odrežemo stran. Pravokotnik razpolovimo in na vsak del dodamo polovico nadeva oblikovanega v svaljek.
Testo zvijemo okrog nadeva. Vse skupaj zrežemo. (Priporočam, da med vsakim rezom nož obrišete, saj se vse skupaj malo packa.)
Z rokami lahko malo popravimo obliko piškota, nato pa ga odložimo na papir za peko. Pekač položimo v segreto pečico na 180 stopinj Celzija za 15 minut. Pečene piškote pustimo, da se ohladijo.
V posodi zmešamo sladkor v prahu z limoninim sokom. Z glazuro premažemo piškote in jih takoj potresemo z mrvicami. Počakamo da se sladkor strdi, nato pa jih shranimo v neprodušno posodo.
Sestavine za testo
280 gramov moke
80 gramov sladkorja v prahu
1 čajna žlička pecilnega praška
1 žlica vanilin sladkorja v prahu
120 gramov masla
2 jajci
1 žlica limoninega soka
Sestavine za nadev
350 gramov suhih fig
100 gramov mandljev
2 polni žlici pomarančne ali marelične marmelade
Limonina lupinica ene bio limone
1 čajna žlička cimeta
3 žlice ruma
1/4 čajne žličke mletega ingverja
100 gramov rozin
Sestavine za sladkorni preliv
200 gramov sladkorja v prahu
približno 4 žlice limoninega soka
Izdelki, ki vam bodo prišli prav
MIKLAVŽEVI PARKLJI S CIMETOM
Slastni in domiselni piškoti, s katerim boste navdušili najmlajše, pa tudi vse ostale, ki jih imate radi. Za pripravo približno 10 parkljev boste potrebovali cca uro časa in povsem običajne sestavine (tudi z možnostjo prilagoditve).
ANINA PRAZNIČNA KUHINJA 2023
Tudi za prihajajoče praznike simpatična mamica Ana Žontar Kristanc z nami deli slastne kulinarične recepte in ideje za čudovite namizne dekoracije. Recepte smo združili z našimi novoletnimi trendi, da boste vi lahko le še uživali v družbi svojih najbližjih.