Čokoladno pomarančni kolački (muffini) – brez dodanega sladkorja
Recept z 24 kolačkov:
- 2 manjši zelo zreli banani (če imate zelo velike pa eno in pol)
- 1 jabolko
- 7-10 suhih datljev (drobno jih narežite in namočite v topli vodi, da se zmehčajo)
- 1 jajce
- 1 dl vode
- 1,5 skodelice* polnozrnate moke (pšenična ali pirina)
- 0,5 skodelice mletih mandljev
- 2 rahlo zvrhani veliki žlici kakava
- 75 g stopljene kokosove maščobe
- naribana lupinica ene eko pomaranče
- žlička sode bikarbone
Navodila za pripravo:
V posodo za mešanje damo jajce in ga penasto umešamo.
Banano in datlje zblendamo, oziroma sesekljamo v posodici paličnega mešalnika, in dodamo jajcu, ter vse skupaj dobro zmešamo. V posodici paličnega mešalnika sesekljamo tudi jabolko (jaz sem pustila malo koščkov lahko pa ga lahko gladko zblendate) in ga primešamo jajčni zmesi. V maso, med mešanjem, dodamo še stopljeno maščobo.
Malo ustavimo mešanje in masi dodamo polovico moke, sodo in mandlje, dolijemo vodo, ter počasi premešamo (da se nam moka ne kadi preveč). Dodamo še preostalo moko, kakav in pomarančno lupinico in spet dobro premešamo.
Masa mora biti gosta, vendar ne trda in suha - po potrebi dodamo še malo vode.
Zdaj maso samo še naložimo v modelčke za muffine in spečemo - 20 do 25 min na 180 stopinjah.
*Skodelica je merska enota, ki je ekvivalentna 240 ml.
Namigi:
Za bolj sladkosnede lahko v maso dodamo tudi 100-150 g narezane čokolade. Če imate radi ingver, ga lahko dodate (pol žličke svežega). Ingver se odlično ujame z okusi pomaranče in kakava. To maso lahko pečemo tudi v modelčkih za krofe z luknjo.
Vse naše nove recepte lahko spremljate tudi v story-ih na IG @merkur.trgovina.
Nasveti:
Zima je sezona citrusov in največ dobrega se skriva v njihovi lupinici (seveda pri ekološko gojenih), ki jo večinoma zavržemo. Lupine citrusov vsebujejo dragocena eterična olja in druge snovi, ki so zelo podporne za naše zdravje. Iz pomarančne lupinice in začimb (cimet, klinčki, zvezdasti janež, kardamom) si lahko skuhamo tudi odličen čaj.
Priporočam, da izberete polnozrnato, sveže mleto, moko iz mlina na kamen. Taka moka vsebuje veliko več hranilnih snovi, kot industrijsko mleta bela moka. Kruh, piškoti in druge stvari iz sveže polnozrnate moke so tudi zelo polnega okusa in arome.
Svetujem, da sladice pripravljate doma. Tako lahko vedno izberete kakovostne polnovredne sestavine in tako tudi ne vsebujejo nepotrebnih aditivov.
Še en pomemben nasvet – večina receptov za klasične sladice vsebuje veliko preveč sladkorja, zato svetujem, da poskusite količino sladkorja zmanjšati vsaj za polovico. Tako se boste počasi navajali na manj sladko, ki je tudi bolj zdravo. Veliko receptov se da prilagoditi tudi tako, da dodatek sladkorja sploh ni potreben. Okus je privzgojeno čutilo in ga lahko preoblikujemo, če želimo seveda.