Burger, ki je navdušil Ano Žontar
Recept za BOŽANSKI burger s svežo paradižnikovo salso in kremnim prelivom. Super luštna ideja, da odpremo žar sezono in za tale poletni teden pred nami.
Jaz sem letos mojo “zunanjo” kuhinjo obogatila za ta Tefal električni žar, ki je bomba in že vidim, da se bova veliko družila! :)
Gremo na delo!
Sestavine za burgerje
- 6-7
- burger štručk
- 600 g
- mletega mesa
- 2/3 čž*
- soli
- 1/3 čž*
- popra
- 1/2 čž*
- česna v prahu
- 1/2 čž*
- čebule v prahu
- 1 pest
- naribanegaparmezana
- 1-2 vejici
- svežega peteršilja
Sestavine za preliv
- 400 g
- skyrja ali grškega jogurta
- 2-3 žlice
- majoneze
- 1/3 čž*
- soli
- 1/4 čž*
- česna v prahu
- po okusu
- čili v prahu
Sestavine za salso
- 500 g
- češnjevih paradižnikov
- 3-4
- mlade čebulice
- 1/3 čž*
- soli
- po okusu
- česen v prahu
- 1-2 žlici
- kisa
- 1-2 žlici
- oljčnega olja
Postopek priprave po korakih
- 01
Vse sestavine za preliv premešamo.
- 02
Paradižnike in čebulo narežemo na drobno. Zmešamo z vsemi sestavinami za salso.
- 03
Mletemu mesu dodamo sol, poper, česen in čebulo v prahu, parmezan ter drobno narezan peteršilj. Premešamo. Namažemo na polovice burger štručke. - 04
Ponev ali žar segrejemo. Premažemo z oljčnim oljem in z mesom navzdol na srednji temperaturi spečemo odprte burgerje. Pečemo jih vsaj nekih 7-9 minut, da se zlatorjavo zapečejo. Nato štručko obrnemo in popečemo za nekaj minut še na drugi strani. - 05
Pečen odprti burger nadevamo s salso in pomako. - 06
Potresemo še z malce svežega peteršilja in takoj postrežemo.