(pri nakupu nad 80 EUR)Izdelek je potrebno prevzeti osebno v trgovskem centru Izdelki s starostno omejitvijo potrebujejo potrditev starosti ob zaključku naročila.
Brstični ohrovt s sezamom in pinjolami
Ko vam zmanjka idej za klasična kosila, stopite nekoliko iz okvirja znanega in poskusite pripraviti jedi na malo drugačen, poseben, način. Z zanimivo izbiro in pripravo jedi presenetite domače ali prijatelje, ki ste jih povabili na okusno večerjo. Naj v vašem domu danes zadiši po brstičnem ohrovtu!
ČAS PRIPRAVE: 30 MIN
ŠT. PORCIJ: 2 – 4 OSEBE
SESTAVINE:
- 500 g brstičnega ohrovta
- 60 g pinjol
- 3 – 4 žlice sezamovih semen
- Ekstra deviško olivno olje
- Sol
- 3 – 4 stroki česna
- suha provansalska zelišča
KORAK ZA KORAKOM:
1. Pred začetkom kuhanja je potrebno brstični ohrovt očistiti, brste pa po dolžini razpoloviti.
2. Pečico segrejemo na 180°C.
3. Pekač je potrebno obložiti s peki papirjem. Za boljši prijem pekača in peki papirja, eno površino nekoliko namažite z maslom.
4. V pripravljen pečak stresemo narezan ohrovt in ga dovolj pokapamo z olivnim oljem, po okusu pa potresemo še s soljo in provansalskimi zelišči. Vse dobro premešamo. Dodamo še olupljen česen.
5. Brstični ohrovt sedaj pečemo od 15 do 20 minut v predhodno ogreti pečici. Sredi pečenja pa je brste potrebno premešati.
6. V suhi ponvi blago popečemo pinjole, vendar le toliko, da zadušijo. Enako naredimo še s sezamom, ki se mora nežno obarvati.
SERVIRANJE
Za primerno serviranje izberite nekoliko globji krožnik ali lepo oblikovano skledo. Vanjo stresemo pečene brste ohrovta, ki jih nato potresemo s pinjolami in sezamom. Za konec pa jih lahko pokapamo še z olivnim oljem. Jed je primerna kot solata ali priloga k mesu oz. ribam.
NAMIGI
- Suha provansalska zelišča so mešanica zelišč (peteršilj, timijan, lovorov list, rožmarin), ki jim regionalno dodajajo tudi zeleno, por, šetraj, žajbelj.
- Provansalska zelišča lahko nadomestimo z drugimi različnimi zelišči na primer baziliko, koprom, timijanom, peteršiljem, žajbljem, majaronom, …
- Pri nakupu brstičnega ohrovta je priporočljivo, da kupimo le drobne, temnozelene brstiče s stisnjenimi listi, ne smejo pa imeti rumenih madežev.
Rumeni listi sporočajo, da je bil brstični ohrovt predolgo skladiščen. Stari in razprti brsti oddajajo neprijeten vonj po žveplu, ko pa se jih skuha, pa so grenki in po strukturi podobni gobi.
VIRI
- Recept s portala www.gurman.eu, preveden, urejen in dopolnjen po receptu Pečen brstični ohrovt s pinjolami in sezamom z bloga Na tanjiru (srb.); naslovna fotografija z istega bloga
- številni drugi različni viri
- Thinkstock: fotografije v besedilu