Ajdovi Žganci z Ocvirki in Mlekom
Ajdovi žganci so ena izmed tradicionalnih slovenskih jedi, ki so jih pripravljali slovenski kmetje. Priljubljeni zaradi svoje enostavne priprave in bogatega okusa, so ajdovi žganci najboljši, ko jih postrežemo z ocvirki in mlekom.
Če iščete recept za enostavne ajdove žgance z ocvirki in mlekom, ste na pravem mestu! Gremo na delo in pripravimo slovensko klasiko, za vso družino. Za pripravo tega recepta je bila naravnost popolna izbira emajlirana posoda iz linije 'Za lepši dan', ki jo izdeluje slovensko podjetje Alpeks iz Celja. Vse izdelke iz te čudovite nostalgično ljubke kolekcije, si lahko ogledate tudi tukaj.
Ste vedeli? Emajl velja za enega izmed bolj zdravih materialov za izdelke za kuho. Ne vsebuje škodljivih snovi, ki bi se ob kuhanju sproščale in je primeren za uporabo na vseh vrstah kuhališč (tudi indukcijo).
Sestavine
- 300 g
- ajdove moke
- 300 g
- pšenične moke
- 2 čž
- soli
- po okusu
- ocvirki v masti
- po okusu
- mleko
Postopek priprave po korakih
- 01
Obe moki najprej zmešamo. V veliki posodi zavremo 2/3 vode in jo solimo (približno žlico soli na 1,5 litra vode). Ko voda zavre, posodo odstavimo z ognja in dodamo moko. Na štirih koncih naredimo luknje v moko in pokrijemo s pokrovko. Kuhamo na srednji do nizki temperaturi 30 minut. - 02
Po koncu kuhanja vodo previdno odlijemo in jo nato postopoma dodajamo med mešanjem, da dobimo žgance. Paziti moramo, da ne prilijemo preveč vode, saj lahko žganci postanejo pocasti. Dodamo ocvirke in mleko ter postrežemo.
Zakaj so ajdovi žganci tako priljubljeni?
Ker so več kot le jed – so del kulturne dediščine, ki nas povezuje s preteklostjo.
Jed je enostavna in skromna, a s svojo teksturo in bogatim okusom zadovolji še tako zahtevne brbončice. Sicer so ajdovi žganci lahko odlična izbira za zajtrk, kosilo ali večerjo, poleg tega pa so tudi zelo nasitni in energijsko bogati.
So ajdovi žganci zdravi?
Ajdova moka, ki se uporablja za pripravo žgancev, je bogata z vlakninami in vsebuje dragocene hranilne snovi, zato so žganci ne le okusni, ampak tudi zdravi. Če je le možno, kupite lokalno pridelano in mleto ajdovo moko.