(pri nakupu nad 80 EUR)Izdelek je potrebno prevzeti osebno v trgovskem centru Izdelki s starostno omejitvijo potrebujejo potrditev starosti ob zaključku naročila.
Pomembne informacije pred nakupom ponve
Ponve so nepogrešljivi pripomočki pri kuhanju in pripravi najrazličnejših jedi. Med seboj se razlikujejo glede na material, velikost, namen, temu raznolika pa je tudi oblika. Nekatere imajo rebrasto dno, druge ravnega, nekatere so s plitkim robom druge z nekoliko večjim. Na podlagi jedi in količine, ki jo želite pripraviti je potrebno izbrati ustrezno ponev. Le tako bo kuhanje preprosto, jedi pa zelo okusne.
ZAKAJ JE PRI KUHANJU UPORABA PONVE PRAKTIČNA?
Glede na vrsto materiala obstajajo ponve za univerzalno uporabo, namenske ponve za močneje popečeno meso, namenske ponve za jedi, ki so nagnjene k prijemanju (jajca, ribe…), ponve, ki so namenjene za blago pečenje oz. dušenje skorajda brez uporabe maščobe ter ponve za pripravo omak. Za uporabo v pečici pri temperaturi 180° ali več so primerni samo modeli ponev s kovinskimi ročaji.
KOLIKO RAZLIČNIH PONEV JE PRIPOROČLJIVO IMETI?
Ta odločitev je povsem individualna, predvsem je odvisna od tega koliko kuhate, kakšne jedi pripravljate… Nekako pa velja, da bodo v kuhinji zadostovale naslednje ponve:
- ponev s prevleko za uporabo na blagi vročini
- ponev brez prevleke , ki se uporablja za močno popečeno meso
- namenska ponev (za palačinke in druge jajčne jedi)
Kuhinja bo dobro opremljena če boste imeli prvi dve ponvi v dveh različnih velikostih. Katero boste izbrali je odvisno glede na količino in vrsto jedi, ki jo pripravljate, poskrbite tudi za optimalen izkoristek prostora na štedilniku.
KAKŠNA VRSTA PONVE NAJBOLJ USTREZA?
Pri nakupu novih ponev pomislite na material:
- emajl
- železne
- iz nerjavečega jekla
- iz aluminijeve zlitine s PTFE prevleko proti prijemanju
- iz aluminijeve zlitine s keramično prevleko
- iz nerjavečega jekla s keramično prevleko
Nadaljnji kriteriji pri izbiri primernih ponev naj bodo tudi: oblika, velikost, višina roba ponve, namen uporabe...
Ponve s prevleko
Takšen tip ponve je primeren za vse ljubitelje preproste in hitre priprave jedi. Odlično se obnesejo za pripravo občutljivih jedi (ribe, omlete, jajca), ki se rade prijemajo na površino. Glede na vrsto prevleke je za pripravo jedi potrebno zelo malo maščobe oz. pri kuhanju ta skorajda ni potrebna.
Indukcijske kuhalne plošče zahtevajo prilagojeno posodo
Ponve z železom so vedno primerne za indukcijo. To so železne, litoželezne in emajl ponve. Ostale ponve iz nerjavečega jekla, aluminija z ali brez prevleke pa so za indukcijo primerne le če imajo posebno dno, v katerem je integrirano tudi železo. Z magnetom preprosto preverite ali je posoda primerna za indukcijske kuhalne površine.